Північноамериканська Національна хокейна ліга (НХЛ) оголосила про початок локауту (це тимчасова зупинка роботи підприємства роботодавцем одночасно з припиненням виплати зарплати працівникам), повідомив офіційний сайт організації. НХЛ і профспілка гравців не змогли досягти угоди з продовження колективного договору. Таким чином, сезон 2012/13 не почнеться у запланований час.
Термін попередньої угоди було розраховано до 15 вересня 2012 року. Ліга призупиняє свою роботу вже втретє з 1994 року. Тоді локаут привів до скорочення регулярного чемпіонату НХЛ до 48 ігор, а сезон 2004/05 взагалі було скасовано.
У зв’язку з цим чимало гравців НХЛ переберуться до Континентальної хокейної ліги (КХЛ). Не стали винятком й українці. Приміром, вихованці школи київського «Сокола», а нині зіркові форварди НХЛ — дворазовий володар Кубка Стенлі 33-річний Руслан Федотенко («Філадельфія Флайєрз») і 32-річний Олексій Понікаровський («Нью-Джерсі Девілс») — уже стали гравцями єдиного представника України в КХЛ — ХК «Донбас». Обидва уклали з донецьким клубом угоду, розраховану до кінця сезону 2012/2013. Руслан та Олексій виступали у збірній України на Олімпіаді-2002 у Солт-Лейк-Сіті (США).