Активізація виборчого процесу супроводжувалася в Кіровограді не зовсім приємними подіями, що зачепили місцевих журналістів. Понад місяць тому у працівника обласної державної телерадіокомпанії Кирила Ющишина охоронці одного з супермаркетів відібрали та пошкодили мобільний телефон, бо той почав знімання. У відповідь на інцидент велика група колег потерпілого влаштувала в закладі флешмоб. Вони поводилися згідно з чинним законодавством —робили покупки та знімали вітрини магазину. Цього разу ніхто не перешкоджав. Надто активного охоронця на робочому місці не було. Як повідомили інші співробітники, він або у відпустці, або відпочивав після зміни.

Наступний випадок промовистіший. Невідомий побив журналіста Кіровоградської ОДТРК Ігоря В’юна біля під’їзду будинку, де він живе. Правоохоронці зреагували блискавично, прибувши на місце події за кілька хвилин. Зацікавилися подією і в прокуратурі та СБУ. Однак поки що результатів пошуку немає, як і відповіді, що є підставами вчиненого — хуліганські мотиви чи професійна діяльність постраждалого. Ігор В’юн відомий в області своїми гарячими телерепортажами.

Після цього випадку журналісти провели тематичне ток-шоу «Ми», на яке запросили колег, представників громадських організацій та органів влади. У прямому ефірі члени Кіровоградської обласної спілки журналістів та працівники обласної державної адміністрації погодилися: подібні речі не можуть відбуватися в цивілізованій громаді, тому журналісти мають захищати громадян, себе і свободу слова всіма законними методами.

А кілька днів тому десятки кіровоградських медійників, працівників редакцій друкованих та електронних ЗМІ, до яких приєдналися представники Обласної спілки журналістів, зібралися на акцію протесту біля офісу обласної організації однієї з опозиційних політичних сил. Причина — тиск на обласне телебачення та судові переслідування одного з найпопулярніших видань, газети «21-й канал».

До журналістської солідарності колег, а політиків — до терпимості і толерантності закликали перший заступник генерального директора Кіровоградської ОДТРК Андрій Богданович, головний редактор тижневика «21-й канал» Євген Шепітько, головний редактор тижневика «Україна-Центр» Юхим Мармер. Пікетувальники вимагали від голови обласної організації партії «Батьківщина» Валерія Кальченка відкликати судові позови до газети «21-й канал», що стосуються дріб’язкових порушень законодавства (наприклад, в одній із публікацій про соціологічне дослідження не було вказано замовника опитування).

Медійники зібрали підписи під вимогою припинити тиск на ЗМІ та не втручатися в редакційну політику, захищати інтереси журналістів, а не особисту політичну вигоду.

Фото автора.

Під зверненням ставлять свої підписи голова Кіровоградської обласної спілки журналістів Юрій Сердюченко, редактор газети «Новини Кіровоградщини» Андрій Лисенко та журналіст Кіровоградської ОДТРК Кирило Ющишин.