Збираючись використати секцію підвального приміщення під комірчину для зберігання консервації та свіжих овочів, мешканка однієї з квартир у двоповерхівці на вулиці Гмирьова у Херсоні, розбираючи всілякий мотлох, натрапила на дві скляні колби з речовиною сріблястого кольору. Жінка не стала їх відкорковувати, а завбачливо викликала службу порятунку.
Рятувальники ідентифікували речовину як ртуть, причому цього металу в ємностях було загалом близько семисот міліграмів! А концентрація випарів ртуті у підвалі, як з’ясувалося, була в кілька разів вища за гранично допустиму норму! Мешканці будинку не отруїлися випарами лише тому, що квартири та підвал у старій двоповерхівці не об’єднувала спільна система вентиляції, подібна до тієї, що функціонує нині у сучасніших висотках.
Тепер у житловому будинку тривають роботи з демеркуризації, а міліція шукає власника небезпечного «скарбу» та намагається встановити його походження. Місцеві ж мешканці переконані, що колби, вщерть заповнені ртуттю, — то відгомін 90-х, коли робітники державних підприємств обласного центру не отримували зарплату роками і в порядку «компенсації» нишком тягли з виробництва до рідної хати все, що під руку втрапить. Тож не дивно, що ртуть або контейнери з радіоактивними елементами знаходять на Херсонщині щороку по кілька штук, вивозячи потім на утилізацію до сусідніх регіонів.