Проект закону про Державний бюджет України на 2013 рік має бути прийнятий до кінця року і ще нинішнім складом парламенту. Про це заявив після погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Він відзначив, що, на жаль, уже стало традицією, що під час підготовки бюджету уряд не дотримується необхідних параметрів. Зокрема, «незрозумілою» В. Литвин назвав цифру, яка закладається у бюджеті на підтримку підприємств, установ та організацій — 78 мільярдів гривень. «Якщо йдеться про державні структури — це зрозуміло, якщо недержавні — очевидно, є тема для дискусій», — вважає він. На його погляд, усі преференції мають бути розписані докладно. Водночас серед позитивних моментів проекту держбюджету глава парламенту назвав зростання зарплат бюджетникам і соціальних стандартів.

«Цей бюджет має бути прийнятий в цьому році й нинішньою Верховною Радою, як це передбачено законом, — до 1 грудня, бо інакше виникнуть проблеми», — сказав В. Литвин. Бо, нагадав він, якщо закон про держбюджет-2013 не буде ухвалено до нового року, всі статті державного кошторису у січні наступного року фінансуватимуться на рівні 1/12 від держбюджету попереднього року. Тож пенсії виплачуватимуться у зменшеному вигляді. В. Литвин також підтримує пропозицію скасувати наступного року всі депутатські пільги.

Щодо законопроекту про мирні зібрання, проти ухвалення якого виступали пікетувальники перед початком погоджувальної ради, то глава парламенту не бачить тут конфлікту. Хоча частина громадських організацій вимагає негайного ухвалення цього закону, а інша частина заперечує, у ньому враховано всі зауваження Венеціанської комісії. На думку В. Литвина, спочатку треба провести консультації між фракціями, а вже потім виносити законопроект на розгляд сесійної зали.

В. Литвин також вкотре підтвердив свою позицію, що зміни до виборчого закону до виборів вносити не потрібно, а виборчі бюлетені мають бути документами суворої звітності.

Анна ШЕВЧЕНКО.

* * *

До речі, як повідомляє прес-служба Верховної Ради, глава парламенту 15 вересня повернув проект закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» уряду на доопрацювання.

У листі Прем’єр-міністру Миколі Азарову Голова Верховної Ради наголошує, що з прийняттям Закону від 17 травня ц. р. № 4731-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» обов’язковою вимогою до проекту державного бюджету на наступний рік є врахування у ньому як Основних напрямів бюджетної політики на відповідний бюджетний період, схвалених парламентом, так і пріоритетів бюджетної політики, визначених у щорічному посланні Президента до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище держави.

В. Литвин підкреслює, що відповідно до статті 153 Регламенту Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на наступний рік не може містити положень про зупинення чи внесення змін до законів.

«З метою виконання конституційної норми щодо збалансованості бюджету необхідно зосередити зусилля Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України на прийнятті у найкоротші строки законопроектів, спрямованих на збільшення доходної частини бюджету, для спрямування додаткового фінансового ресурсу у 2013 році на вирішення найбільш нагальних завдань, насамперед щодо соціального захисту населення та регіонального розвитку, — йдеться у листі. — Поряд з тим, для належного розгляду у Верховній Раді України законопроекту про державний бюджет слід подати всі необхідні матеріали до нього, що визначені статтею 38 Бюджетного кодексу України».

«З огляду на викладене проект закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» повертається до Кабінету Міністрів України для більш повного врахування пріоритетів бюджетної політики, визначених у щорічному посланні Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2012 році», та Основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік», — йдеться у листі.