Плоди осипаються й ідуть за безцінь
На радість споживачів яблука на ринках та в супермаркетах продовжують стрімко дешевшати. Причина того — щедрий урожай. Хіба що у великих містах ціни тримаються на рівні 6—8 гривень за кіло. Хоча навіть у столиці добірні яблука вже можна знайти по 3—4 гривні. На ярмарку поблизу Київської облдержадміністрації продавці здебільшого з Вінниччини. Правлять по шість, а то й десять гривень, але торгівля не надто жвава, тож охоче скидають дві-три гривні. Кажуть, «треба розпродатись, поки не під’їхали реалізатори з Чернівецької області, яблука вродили там добре, то й діла не буде». Продавці з Вінниччини розповіли, що ще три тижні тому кислі зелені яблука заводи брали на переробку по гривні за кілограм. Тепер не дають і 50 копійок.
Така сама ситуація й на Хмельниччині. Там яблука у господарів закупівельники беруть мішками. Ще місяць тому за один платили 15 гривень, а нині — лише 10. «Заготівельники на нас непогано заробляють, — кажуть люди, — на переробних підприємствах вони отримують за яблука навіть по 85 копійок за кілограм». Плоди наразі майже повністю осипаються через посуху, і, щоб вони не пропали, селянам доводиться здавати їх за безцінь. Звісно, у цій ситуації більше виграє той, хто має власні потужності для переробки на сік або самотужки доставляє плоди на підприємства чи ринки. Хоча й на останніх у Кам’янці-Подільському кілограм чудових наливних фруктів продавці віддають по три-п’ять гривень, залежно від якості й сорту, повідомляє наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.
Зіткнулися з проблемою реалізації й у великих господарствах. У корпорації «Вінницясадвинпром», за словами її керівника Анатолія Семенюка, планують зібрати 120—125 тисяч тонн яблук. Загалом в області, враховуючи врожай у агроформуваннях та на подвір’ях, їх кількість становитиме 250—300 тисяч тонн. Це приблизно третина від обсягу, який буде зібрано в державі.
— Найрясніше вродили молоді сади, — каже Анатолій Семенюк. — Щороку закладаємо їх приблизно 600—700 гектарів, такою кількістю молодих дерев не може похвалитися жоден інший регіон. Є господарства, де з одного гектара інтенсивного саду збирають по 600 центнерів яблук за середньої урожайності 160 ц.
На жаль, якщо садівники левову частку фруктів раніше поставляли до Росії, то нині сусіди яблук купують менше. А. Семенюк припускає, що після вступу північної сусідки до СОТ, на тамтешньому ринку з’явилася продукція з інших країн. Поки що вінничани продають яблука у східні та північні регіони держави. Причому, за нижчою ціною, ніж торік.
— Вартість плодів, що йдуть на переробку, знизилася до 80 копійок за кілограм, — уточнює Анатолій Семенюк. — Торік продавали по 1,2 гривні. Усі яблука переробляють у регіоні, тут є потужні підприємства, де закуповують продукцію не тільки у місцевих господарствах, а й у сусідніх областях. Збільшилася також потужність фруктосховищ. Тепер садівники мають можливість зберігати в них аж до весни 40 тисяч тонн свіжих яблук, інформує наш власкор Віктор СКРИПНИК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
На знімку: в Києві ціни поки що тримаються, але продавці охоче віддають дешевше.