Який закон про мирні зібрання потрібен Україні, обговорювали на вчорашньому круглому столі народні депутати, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, експерти, представники громадськості, правозахисних організацій тощо.
Зокрема, народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко переконаний, що ухвалення закону про мирні зібрання — це питання розвитку демократії. За його словами, відповідний законопроект №2450 враховує попередні законодавчі ініціативи та висновок міжнародних експертів. Єдине, що не вказано в ньому — питання, пов’язані з лібералізацією санкцій. Він підкреслив, що необхідність впорядкування правового врегулювання організації і проведення мирних заходів, а також внесення адміністративних санкцій спонукало його розробити законопроект щодо мирних зібрань (№10569). «Це було зроблено в інтересах української демократії та стимулюватиме громадян до мирних способів висловлення своєї підтримки або, навпаки, — протестів», — сказав парламентарій. На його думку, є три сценарії прийняття законопроекту стосовно організації і проведення мирних зібрань. Перший — прийняття в першому читанні законопроекту №10569, а потім у пакеті з проектом №2450 ухвалення їх в цілому, зокрема, доопрацювавши ці документи. Другий — внесення нового законопроекту, де за основу буде зміст документа №10569 і ухвалення його в цілому. Третій — ухвалення законопроекту №2450 з внесенням змін до перехідних положень. «Я хотів би, щоб ми трималися першого узгодженого сценарію», — підкреслив Юрій Мірошниченко.
Народний депутат від «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Шевченко наголосив, що закон має ухвалюватися тільки тоді, коли будемо на сто відсотків впевнені, що він розширить територію свободи, а не звузить її. Очевидно,  зазначив парламентарій, що вищезгадані законопроекти треба ухвалювати пакетом. «Я єдиний з опозиції голосував за законопроект №10569. Хай це буде сигналом, що це важливий законопроект, і ми готові за нього голосувати й надалі», — зазначив Андрій Шевченко.
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська переконана, що проект закону №2450 треба ухвалювати разом із законопроектом №10569. Інакше він перетвориться на репресивний документ.
Народний депутат України Олег Зарубінський (праворуч) спілкується з учасниками акції протесту, організованої представниками громадських організацій, профспілок та рухів із вимогою не допустити виставлення на голосування проекту закону про порядок організації і проведення мирних заходів (№ 2450) під час сесійного тижня в парламенті 18—21 вересня.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.