Центральна виборча комісія провела дводенний навчальний семінар-нараду з головами, їхніми заступниками та секретарями окружних виборчих комісій з питань організації підготовки та проведення виборів народних депутатів. Загальна кількість учасників, які представляли всі без винятку регіони країни, становила понад 650 осіб, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.
Під час заходу обговорювалися теми фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності ОВК, утворення звичайних і спеціальних виборчих дільниць, формування й організації роботи дільничних виборчих комісій у стаціонарних лікувальних закладах, на суднах, які перебувають у день голосування у плаванні під Державним прапором України, в установах кримінально-виконавчої системи та в інших місцях тимчасового перебування виборців.
Не оминули учасники семінару й питання щодо Державного реєстру виборців. Як повідомив заступник керівника Служби розпорядника Держреєстру Олександр Стельмах, якщо виборець знайшов помилку чи неточність у попередньому списку, він має право звернутися в дільничну виборчу комісію або в орган ведення реєстру з заявою. Але таку заяву можна подати не пізніше ніж за 5 днів до голосування, тобто до 23 жовтня. Крім того, увага під час доповідей акцентувалася й на правовому статусі офіційних спостерігачів та порядку використання на виборчих дільницях засобів відеоспостереження. Завершився семінар обміном думками між керівниками ОВК, членами ЦВК та очільниками структурних підрозділів секретаріату комісії. Дискусія охопила весь спектр проблемних питань. За підсумками заходу його учасники отримали низку методичних матеріалів і документів.
Відзнятий на дільницях матеріал зберігатиметься протягом року
Політичний комітет ПАРЄ позитивно оцінив прийняте в Україні рішення про встановлення відеокамер на виборчих дільницях. Про це розповів народний депутат від фракції Партії регіонів, Віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Іван Попеску.
«Ми повідомили, що на кожній виборчій дільниці встановлять веб-камери, які передаватимуть усе, що відбувається, в Інтернет — з моменту початку голосування і до його закінчення. І з будь-якого місця, де існує точка доступу до всесвітньої павутини, можна буде простежити за тим, як проходить голосування на одній або другій дільниці», — цитує слова політика прес-служба ПР.
Таким чином міжнародні спостерігачі зможуть відстежувати процес голосування в онлайн-режимі і повідомляти про можливі порушення своїм представникам у відповідних регіонах, підкреслив регіонал. «Ми також поінформували колег про те, що підрахунок голосів відбуватиметься в записі, а ось транслювати його у всесвітню мережу не планують. Однак увесь відзнятий матеріал зберігатиметься протягом року для того, щоб суб’єкти виборчого процесу — кандидати в депутати, ЦВК тощо — у разі незгоди з результатами на одній чи другій дільниці могли спокійно його використовувати. Члени політкомітету сприйняли нашу інформацію позитивно. Ніхто не виступив проти встановлення веб-камер», — додав політик.