Позитивні зміни в Луганській області відбуваються завдяки внутрішній кооперації. Її обсяг сьогодні становить близько 700 мільйонів гривень, що втричі  більше, ніж торік. Начальник управління промисловості Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Луганської облдержадміністрації Олександр Ісаченко звертає увагу на той факт, що під час розвалу СРСР великі підприємства регіону, передусім машинобудівні, втратили 70 відсотків потужностей. Якщо в 1990 році частка машинобудування становила 20—23 відсотки й була на другому місці після вугільної промисловості не лише за чисельністю, а й за обсягами виробництва, то з часом розвиток галузі дійшов до критичної точки. Багато в чому завдяки кооперації частка машинобудування цьогоріч становить 12 відсотків. Тепер вдається акумулювати кошти в регіоні та вирішувати проблему зайнятості населення.

До п’яти великих машинобудівних виробництв останнім часом залучено 50 суб’єктів малого бізнесу та 17 приватних підприємців. Вони постачають від 50 до 70 відсотків від загальних обсягів. Це позитивно впливає як на великі, так і на малі підприємства. «Чим більше представники малого бізнесу постачають продукції на велике підприємство, тим вигідніше це для обох учасників відносин. Кооперація дає можливість знизити собівартість, стимулює розвиток виробництва», — підкреслив начальник управління промисловості. Також це допомагає забезпечити замовленнями проблемні виробництва. Завдяки кооперації з’явилися замовлення в Луганського УТОСу. Зараз з керівництвом «Луганськтепловоза» досягнуто домовленості щодо складання переліку продукції, яку підприємство запропонує виготовляти суміжникам. У результаті Луганським УТОС спільно з підприємством «Пресполімер» проводиться робота щодо поетапного приймання в аутсорсинг виробництва «Луганськтепловоза», що складається з дільниць гумотехнічних виробів, пластмас та пошиття. Місячний фонд оплати праці лише за попередніми даними становить 80 тисяч гривень. Крім того, УТОС вдалося завантажити замовленнями на механообробку деталей для електроапаратного заводу, а «Пресполімер» залучити до відновлення пресів та іншого обладнання УТОСу. Зміни на краще з’явилися й в агропромисловому комплексі. Зокрема, на базі фермерського господарства «Незалежність» Біловодського району проведено виставку продукції восьми великих підприємств і уже зараз ТОВ «Технопромсервіс плюс» постачає щомісяця фермерському господарству «Незалежність» продукцію на суму 48 тисяч гривень, «Плугатарю» — на 30 тисяч.
Розвивається також система субконтрактації. «У нас створена й працює електронна база, де, зареєструвавши своє підприємство, можна отримати інформацію про пропозиції та потреби ринку. Причому в базі — підприємства не тільки з нашої області, а й з інших регіонів України, Російської Федерації, а також країн СНД, Прибалтики та інших держав», — розповів Олександр Ісаченко. Він також підкреслив, що база постійно збільшується, і якщо два тижні тому в ній було зареєстровано 205 підприємств, то зараз їх уже 485. Тепер увагу зосереджено на малому та середньому бізнесі. За певної допомоги — завантаженні замовленнями — він може серйозно збільшити економічну стабільність регіону. Одне слово, керівники області вважають, що Луганщина має всі ресурси, щоб випускати сучасну конкурентоспроможну імпортозамінну продукцію для великого промислового виробництва.