Цікаву акцію провели в Полтаві. Завдяки тривалій пошуковій роботі, до якої долучилися військкомати, тут розшукали всіх учасників операції «Анадир», які нині живуть на Полтавщині. Їх виявилося близько сотні. Зініціювала це обласна рада ветеранів з нагоди круглої дати: днями виповнюється 50 років операції «Анадир», за планом якої на Кубу було таємно перекинуто радянські ракети. Усе, що сталося потім, отримало у світовій історії назву «Карибська криза», яка ледь не призвела до третьої світової війни.
Тривалий час про цих людей, які, корячись військовій присязі, опинилися на іншому боці планети, воліли не згадувати. А це десятки тисяч солдатів та офіцерів — ракетники, артилеристи, танкісти, льотчики... Більшість були українцями, про що й нині добре пам’ятають на Кубі, приймаючи, скажімо, на лікування наших дітей. Саме з України знімалися для перебазування на Кубу ракетні підрозділи й танкові полки, а шлях на острів Свободи пролягав через Одесу.
І ось минулої середи (12 вересня) у приміщенні Полтавської ОДА зібрали на врочистості полтавських «кубинців». Своїх побратимів вітав генерал-майор Борис Лутін, який 50 років тому служив на Кубі старшим лейтенантом. Він і став одним з ініціаторів зібрання. Ветеранів привітали також голова облдержадміністрації Олександр Удовиченко, міський голова Полтави Олександр Мамай, начальник Полтавського гарнізону Борис Павлов.
Полтавська область.