Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO представила свій перший звіт про хід виборчої кампанії в Україні, повідомляється на веб-сайті організації.
Проміжний звіт ENEMO, наданий на прес-конференції керівництвом місії, було проведено в період з 5 серпня по 9 вересня.
Спостерігачі виявили численні факти використання адмінресурсу, назвали неправильним процес формування окружних виборчкомів і розкритикували обмеження мовлення опозиційних ЗМІ. Експерти прогнозують, що підсумковий висновок ENEMO про вибори в Україні може бути критичним.
«Усі висновки грунтуються на спостереженнях та інтерв’ю з учасниками виборів. Спостерігачі перевіряли твердження, почуті від опитаних», — заявила заступник глави місії Майя Мілікіч. За її словами, деякі незалежні та опозиційні кандидати скаржаться на те, що їх залякують податкові інспекції. А громадські проекти, які фінансуються (з бюджету), представлені як особисті досягнення кандидата або ініціатива партії. За даними спостерігачів, адмінресурс найактивніше використовували під час святкування Дня незалежності 24 серпня і початку навчального року 1 вересня. Причому мали місце порушення з боку як влади, так і опозиції, відзначають в ENEMO.