Гроші на підготовку українських легкоатлетів до Олімпіади в Лондоні осіли в кишенях чиновників від спорту. Спеціальна комісія виявила нецільове використання коштів керівниками національної збірної України з легкої атлетики й рекомендувала Державній службі молоді та спорту звільнити їх з посад. Про це йдеться в попередньому звіті комісії, який оприлюднив голова Держмолодьспорту Равіль Сафіуллін, передає УНІАН.
Матеріали за виявленими комісією фактами передадуть у правоохоронні органи.
Комісія рекомендувала Держмолодьспорту достроково розірвати контракти й звільнити Валерія Олександрова, який є державним тренером, за неналежне виконання посадових обов’язків і порушення пункту контракту про відповідальність за доцільне й ощадливе використання коштів, виділених на спортивні заходи; головного тренера Олександра Апайчова — за неналежне виконання посадових обов’язків і порушення пункту контракту про контроль діяльності тренерів і спортсменів збірних команд; старшого тренера Костянтина Степанцова — за неналежну організацію навчально-тренувальних зборів і змагань та підроблення документів; начальника команди Руслана Руссу — за неналежну організацію навчально-тренувальних зборів і змагань та підроблення документів.
Р. Сафіуллін також сказав, що цей звіт про роботу комісії є попереднім, згідно з ним пропонується продовжити перевірку до 5 жовтня.
Відповідаючи на запитання про відповідальність у зв’язку з виявленими фактами не тільки керівництва збірної з легкої атлетики, а й керівництва Федерації легкої атлетики України, Р. Сафіуллін зазначив, що, згідно з наказом, перевірку проводили стосовно можливих фактів фінансових махінацій тренерами штатних збірних, однак про Федерацію та її керівництво не йшлося... Мовляв, «федерація рекомендує, старший державний тренер формує збірну команду, пропонує план фінансування її підготовки, який потім розглядають».
Голова держслужби оприлюднив деякі факти. Зокрема, за документами керівництва штатної національної збірної, з квітня 2011 року по червень 2012-го збірні з легкої атлетики проводили навчально-тренувальні збори в російському місті Кисловодськ, усього за цей час було проведено 10 зборів. Витрачена на це сума становила 3,5 млн. грн. Р. Сафіуллін повідомив, що, згідно з документами, ці збори проводилися на базі Центру підготовки армійських спортсменів РФ.
За його словами, за період роботи комісії вибірково перевірили деталі проведення одного збору, який тривав з 2 по 23 травня цього року. Держмолодьспорту спрямувала запити в російські спортивні органи щодо подробиць проведення й витрат на ці збори. У своїй відповіді державні структури Росії зазначили, що всю базу цього центру перевезли, а з 27 березня 2012 року сам центр розформували: «Немає такого закладу, про який ішлося в документах».
Згідно з відповіддю російських органів влади, ще під час існування цього центру розрахунки за оренду житлових приміщень, спортивних комплексів та інше проводилися в російських рублях. Замість цього, як зазначали в документах українські функціонери, розрахунки проводили в... доларах США.
Крім того, Р. Сафіуллін додав, що під час зустрічі з ним спортсмени повідомили: на зборах у РФ вони жили не на базі, як вказано в документах, а в приватному секторі. Також, за їхніми словами, ніяких спортивних споруд центру насправді не орендували. Р. Сафіуллін додав, що зараз ідеться лише про один навчально-тренувальний збір. За його словами, перевірка проведення інших зборів триватиме. Сафіуллін також додав, що, згідно з наданими керівництвом збірної документами, у Кисловодську були 36 спортсменів. Однак за його даними 12 із цих 36 точно перебували в Україні й не перетинали кордон.
Що стосується скарг легкоатлетів на умови перебування на навчально-спортивній базі олімпійської підготовки «Святошин», спецкомісія виявила, що під час зборів на харчування спортсменів насправді було витрачено лише частину коштів, зазначених у документах. Із приводу тренувального збору в Ялті Р. Сафіуллін повідомив, що там також перевірка виявила неповне використання грошей на потреби спортсменів. Багатьох необхідних документів про використання коштів узагалі немає.
Нагадаємо, перед Олімпіадою розгорівся скандал навколо підготовки легкоатлетичної збірної України. Спортсмени показали журналістам кімнати святошинської бази із брудними туалетами, старими подушками й продавленими матрацами, жахливу їдальню й дитячі розміри порцій, а ще розповіли, що кілька днів не могли навіть води нормально попити — на базі її просто не було...