Політичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи позитивно оцінив прийняття в Україні закону про основи державної мовної політики. Про це заявив народний депутат від Партії регіонів, віце-президент ПАРЄ Іван Попеску, повідомляє офіційний сайт ПР. Засідання комітету відбулося 10—11 вересня в Гельсінкі (Фінляндія).
За словами Івана Попеску, під час дискусій щодо демократичних перетворень в Європі виступала президент Фінляндії Тар’я Халунен. Вона звернула увагу на досвід, який є в її держави щодо забезпечення прав національних меншин, а також гарантування функціонування двох державних мов і забезпечення прав нацменшин на використання рідної мови.
«Я повідомив про те, що Україна прийняла нове мовне законодавство, відповідно до якого в місцях компактного проживання нацменшин регіональні мови використовуватимуться поряд з державною (де кількість їх носіїв становить десять відсотків). У свою чергу президент Фінляндії звернула увагу на те, що в її країні регіональні мови використовуються на рівні державної в місцях, де проживає сім відсотків представників національних меншин», — підкреслив народний депутат.
Він зазначив, що, незважаючи на спроби опозиції, гострі питання стосовно України не було поставлені на обговорення.
«19—22 вересня до нашої країни приїде преелекторальна місія Ради Європи. Усі очікують, що вибори в Україні пройдуть чесно, демократично й відповідатимуть високим європейським стандартам», — підсумував І. Попеску.