Області не створюють фракції в парламенті, їх створюють партії. Так заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко прокоментував експлуатацію теми щодо підтримки регіонів і навіть створення фракцій областей (фракція Харківщини, фракція Закарпаття тощо) окремими мажоритарними кандидатами.

Микола Томенко підкреслив, що такі заяви є або політичним обманом, або незнанням законів. Політик нагадав, що, згідно з чинним законодавством, зокрема Регламентом Верховної Ради, фракції можуть бути створені виключно партіями, які є суб’єктами виборчого процесу. «Тобто в наступному парламенті може бути фракція Партії регіонів, фракція «Батьківщини», фракція Комуністичної партії тощо, інших фракцій не можна створювати в принципі», — сказав він.

Парламентарій додав також, що створити можна депутатську групу. Він пояснив, що для цього треба зібрати 15 депутатів, які обстоюватимуть спільні політичні інтереси. «Хоча зрозуміло: якщо йдеться про Закарпаття, то аналіз списків і мажоритарних кандидатів вказує на те, що це в принципі неможливо, оскільки такої великої кількості депутатів, які працюють у Закарпатті, нема», — цитує слова політика його прес-служба.

«Тому варто зважати на те, що для конкретного регіону робить той чи інший кандидат у депутати, але розуміти, що зловживання цією тематикою є, швидше, передвиборним кроком, аніж реальністю», — додав він.