Протягом п’яти днів усі дороги у Львові ведуть до Палацу мистецтв, де триває 19-й Міжнародний книжковий форум видавців. Заплановані 800 літературно-мистецьких акцій не стримують авторів та гостей від нових ідей і пропозицій, як надалі розвивати найбільший книжковий ярмарок України. Голова Львівської ОДА Михайло Костюк пообіцяв звернутися до Президента України Віктора Януковича, щоб той взяв під свій патронат проведення наступного, двадцятого, форуму.
Міський голова Львова Андрій Садовий запропонував у державному бюджеті окремим рядком виділити на львівський форум 10 мільйонів гривень. Внесок регіональної влади у важливу подію виявився більш ніж скромним. Тому з’являються фантастичні проекти мрійників, які ділять шкуру невбитого ведмедя.
Під час прес-конференції мрії представників влади спокійно вислуховує президент форуму видавців у Львові Олександра Коваль і з усмішкою зауважує: «Хоч би виділене для нас приміщення передали». Обіцяне два роки тому приміщення для організаторів Форуму міська влада ніяк не може віддати. Більше того, найкращий у Львові Будинок книги закрили і відкрили комерційні магазини. Ця будівля знаходилась в управлінні компанії «Надра України».
Андрій Садовий розповідає, як звертався до Президента, Прем’єра, але зрушень немає, і закликає письменників допомогти повернути Будинок книги Львову.
Між тим президент Форуму видавців Олександра Коваль і член Європейської асоціації психотерапевтів Олександр Фільц запропонували проведення у Львові Всесвітнього фестивалю української мови.
Відомий медик вважає, що Львів повинен мати акцію, яка б стосувалася світового контексту. На прикладах нейрофізіології пояснив, яке значення для людини має розвиток рідної мови, яка є важливим фактором і фізичної, і психологічної ідентифікації. Вирішили провести низку круглих столів обговорити ідею з широкою громадськістю. Перший такий фестиваль можна запланувати на травень наступного року.
Виходимо з помпезного палацу Потоцького і потрапляємо на велелюдну площу, яку заполонили сотні переносних яток і численні відвідувачі. На невеличкому майданчику жваво обговорюють останню новину книжкового форуму. Вперше цього року Гран-прі «Найкраща книга форуму—2012» не присуджено. На конкурс надійшло 378 книжок від 84 видавництв. 100 експертів різних галузей серед найкращих вибрали 18 книг, які отримали однакову кількість балів. Третину голосів, необхідних для перемоги, не набрала жодна книга.
У трійку найкращих книг Форуму видавців у Львові увійшли:
 «Мальована кераміка Косова і Пістиня ХІХ — початку ХХ століть» (упорядники—Галина Івашків, Тарас Лозинський). — Львів: Інститут колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, 2012;
Анатоль Петрицький. «Театральні строї та декорації» (упорядники — Тарас Лозинський, Тетяна Руденко). — Київ—Львів: Музей театрального, музичного та кіномистецтва України; Інститут колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, видавництво «Оранта Арт Бук», 2012; Борис Косарев. Харківський модернізм. 1915—1931 (автор-упорядник —Мирослава Мудрак). — Київ: Родовід, 2011.
Великий інтерес викликала презентація «Цинамонових крамниць» Бруно Шульца у перекладі письменника Юрія Андруховича. Книгу видало видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Івана Малковича.
Львів.
Презентація Фестивалю української мови під час 19-го Форуму видавців у Львові
Фото LUFA.