Учора народний депутат, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань бюджету Павло Жебрівський та екс-заступник міністра фінансів України, президент Академії фінансового управління Тетяна Єфименко оцінювали реалістичність показників запропонованого урядом проекту держбюджету на 2013 рік.

Екс-заступник міністра фінансів Т. Єфименко була оптимістичніша. Погодившись, що нині кризові явища існують в усьому світі та що вони негативно впливають у тому числі й на українську економіку, вона водночас запропонувала використати їх для проведення тих реформ, які ще не зроблено. «Найкраще проводити реформи під час загострення кризових явищ, тож сьогодні, скориставшись сповільненням економіки у світі та застосувавши комплекс акнтикризових заходів, маємо шанс вийти на задекларовані в проекті бюджету макропоказники», — вважає вона. «Аналізуючи можливе зростання економіки у 2013 році, ми дійшли висновку, що за умови виконання комплексу антикризових заходів прогноз зростання ВВП на 4,5 відсотка є реалістичним», — сказала Т. Єфименко. Стосовно ж виконання доходної частини бюджету, то, вважає вона, в цьому контексті дуже важливо реалізувати програму детінізації економіки (нині у тіні перебуває понад 30 відсотків її обсягів), що є значним резервом для наповнення бюджету. Однак, попередила екс-замміністра, робити це потрібно не за рахунок посилення тиску на бізнес, а, приміром, через амністію капіталів та створюючи сприятливий інвестиційний клімат.

Натомість Павло Жебрівський назвав схвалений урядом проект держбюджету «надпопулістським». На його думку, в умовах, коли вже спостерігається спад у сільському господарстві та очікується падіння в промисловості, розраховувати на зростання ВВП на рівні 4,5 відсотка не доводиться. Тим паче що нині має місце сповільнення економіки в Європі, Сполучених Штатах та Китаї, що неодмінно негативно позначиться на українській, на 60 відсотків експортно орієнтованій, економіці. Тим паче що поряд з цим в Україні швидкими темпами монополізується економіка, а монополісти цілковито ігнорують інтереси малого та середнього бізнесу, який міг би стати опорою для бюджету. «Для середнього та малого бізнесу дешевих кредитів немає, зате має місце звільнення від податків п’ятизіркових готелів та підтримка вибраних», — зазначив П. Жебрівський. Наприклад, виділяються чималі гроші на підтримку вугільної галузі, але жодного звіту про те, як вони витрачаються, ми так і не почули. «А хто володіє вугільними підприємствами, добре відомо», — констатує парламентарій.

П. Жебрівський також звернув увагу, що уряд досі не визначився з тим, якими у 2013 році будуть валютний курс та ціна на газ, так само поки що незрозумілими є перспективи продовження співпраці з МВФ. «В умовах, коли від наших заробітчан надходить більше валютних коштів, ніж іноземних інвестицій загалом, співпраця з МВФ є дуже важливою. Але щоб її відновити, уряд має погодитися на збільшення ціни на газ і електроенергію для населення, що, відповідно, значно стимулюватиме інфляційні процеси», — каже народний депутат. І таких «але» в запропонованому проекті держбюджету чимало. У зв’язку з цим П. Жебрівський прогнозує, що «надпопулістський» бюджет-2013 таки буде ухвалено, проте вже в лютому-березні наступного року доведеться скорочувати його доходну та видаткову частини.