У Дніпропетровську замість осені почалася... весна! Рясно квітнуть не тільки клумби. Після злив зацвіли плодові дерева!
Фахівці у цьому особливої проблеми не вбачають. Кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізіології та інтродукції рослин ДНУ імені Олеся Гончара Анатолій Кабар, який виступив перед журналістами у медіацентрі «ДНІПРО ПОСТ», сказав, що останні 5 років такі явища вчені спостерігають регулярно. Пов’язано це не тільки із загальним потеплінням.
— Більшість рослин, які реагують подібним чином на підвищення температури, — нетутешні, — підкреслив Анатолій Кабар. — Наприклад, у дубів, ліщини, верби є певна фенологічна стійкість. Гості ж, інтродуценти, яких привозять до нас з усіх куточків земної кулі, гостріше реагують на зміни деяких чинників: підвищення вологості, температури. До цієї групи належать відомі всім яблуні, груші, вишні. Каштан, дерева якого значно постраждали цього року, теж інтродуцент, він ніколи тут не ріс, його завезли з Балкан на початку ХІХ століття.
Різке підвищення або пониження температури викликає стрес, під дією якого рослина іноді впадає у стан анабіозу, так звану сплячку. Через те, що у Дніпропетровську температура влітку піднімалася до +42 у тіні, деякі дерева скинули листя. Це явище поки рідкісне, але вчені не виключають, що воно може повторитися у наступному році. Тому, коли у кінці серпня пішли дощі, рослини сприйняли таку зміну як сигнал «криза минула» і почали вегетацію. Спостерігається не тільки цвітіння, але і повторний ріст пагонів.
А ось наслідки можуть бути найрізноманітніші. Ті рослини, які не встигнуть цього року закінчити свій фенологічний розвиток, за умови ранньої зими ризикують загинути. Враховуючи, що повторна вегетація почалася у серпні, для завершення циклу зима повинна початися аж у січні.
Тому вчені радять мешканцям приватних секторів, у яких повторно зацвіли дерева, обірвати ці квіти, щоб дерево не витрачало зайві ресурси на зав’язування плодів. У будь-якому випадку потрібно удобрювати ґрунт, але без азоту. Можна прищепити пагони, які пішли в ріст, і утеплити саджанці на зиму. А ось робити обрізку таких дерев фахівці не рекомендують!
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.