Окружні комісії профінансовані на 83 відсотки
Центральна виборча комісія внесла зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі (постанова ЦВК від 12 квітня 2012 року №66 «Про утворення звичайних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі») та переліку закордонних дільниць (постанова ЦВК від 12 квітня 2012 року №67 «Про утворення закордонних виборчих дільниць на постійній основі»).
Під час засідання було затверджено також єдині кошториси видатків 19 окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України одномандатних виборчих округів № 6, 9, 15, 26, 50, 60, 81, 89, 99, 102, 118, 119, 121, 127, 140, 170, 184, 191, 195 для підготовки та проведення перегонів на загальну суму 76 млн. 232 тис. 162 грн. Тож профінансовано 3014 дільничних комісій, які входять до складу зазначених ОВК. Таким чином, як повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, станом на 11 вересня 2012 року затверджено єдині кошториси видатків окружних комісій 187 одномандатних виборчих округів на загальну суму 705 млн. 156 тис. 849 грн., що становить 83% від загальної суми, виділеної на фінансування всіх 225 окружних виборчих комісій.
Розглянувши подання суб’єктів внесення кандидатур до складу ОВК про заміну їхніх членів, комісія внесла зміни до складу деяких окружкомів, утворених відповідно до постанови ЦВК від 26 серпня 2012 року № 604.
За результатами опрацювання надісланих матеріалів Центрвиборчком затвердив рішення окружних виборчих комісій 39 одномандатних округів з виборів народних депутатів України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі.
Водночас комісія скасувала реєстрацію кандидата у народні депутати України С. А. Косінова, висунутого Народною Партією в одномандатному виборчому окрузі № 169, у зв’язку з поданою ним заявою про відмову балотування. А також зареєструвала три уповноважені особи партії Наталії Королевської «Україна — Вперед!» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, 14 уповноважених осіб в одномандатних виборчих округах та 142 уповноважені особи Радикальної партії Олега Ляшка в одномандатних виборчих округах.
Комісія скасувала оформлення уповноважених осіб політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» в одномандатних виборчих округах № 44, 97, 100, 133, 137, 142, 143, 158, Партії регіонів в одномандатному виборчому окрузі № 153, Комуністичної партії України в одномандатному виборчому окрузі № 167, зареєструвавши натомість нових. Крім того, ЦВК зареєструвала довірених осіб кандидатів у народні депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах у 18 регіонах України. На завершення засідання комісія, вивчивши відповідні документи, залишила без розгляду по суті скаргу С. А. Паська — довіреної особи кандидата у народні депутати П. Ф. Гученка, зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 92, оскільки її подано з порушенням строків оскарження.
Справжньої конкуренції немає
Реальних лідерів, які могли б опонувати в Донецькій області «партії влади», дуже мало. Про це свідчить моніторинг перебігу кампанії, що його проводить обласна організація Комітету виборців України в межах всеукраїнського спостереження Громадянської мережі ОПОРА. Керівник організації Сергій Ткаченко зазначає, що політичні партії «УДАР», КПУ, об’єднана опозиція «Батьківщина» формували команди кандидатів-мажоритарників практично із самих місцевих активістів. Не в останню чергу — через заборону політикам балотуватися одночасно за партійним списком і в окрузі. Місцеві кандидати здебільшого не мають досвіду участі в попередніх виборах.
«У довгостроковій перспективі це принесе свій результат — формується місцевий актив політичних сил, лідери набувають досвіду політичної боротьби. Але на цьому короткостроковому етапі відсутність практики, організаційних та фінансових ресурсів не дозволить більшості кандидатів від опозиції реально конкурувати з кандидатами від Партії регіонів. Тому, імовірно, ми побачимо масу політтехнологічних складних трюків, імітації, профанації активності тощо, — але по факту конкуренції між кандидатами доволі мало» — каже Сергій Ткаченко.
За словами експерта обласної організації КВУ Олега Гришина, позитивною тенденцією цьогорічної кампанії є відсутність масових проявів грошового підкупу виборців. Разом із тим спостерігачі зафіксували факти надання кандидатами товарів чи послуг, які явно перевищують дозволений законом мінімум у 33 гривні 06 копійок. Претенденти на мандат дарують місцевим громадам тротуарну плитку, автобусні шини, дитячі крісла, мікрохвильові печі, карти флеш-пам’яті, мобільні телефони та меблі. Всі ці приклади експерти називають непрямим підкупом виборців. Крім того, розповсюдження отримало використання так званого бюджетного ресурсу. Наприклад, один із кандидатів по округу в Макіївці говорить про ремонт місцевої дороги як про власну заслугу — тоді як гроші на ці роботи виділені із обласного бюджету.
«Зловживання бюджетним адміністративним ресурсом може суттєво впливати на конкурентність виборчого процесу, — вважає керівник аналітичних програм обласної організації КВУ Олександр Клюжев. — Також спостерігаємо прив’язку бюджетних програм до окремих кандидатів — наприклад, роздача телевізійних тюнерів за державною програмою. Це є проявом зловживання публічними фінансами, оскільки податки громадян не повинні використовуватись в інтересах окремих політичних суб’єктів».
Ліна КУЩ.