Науковці оцінили ефективність роботи парламентських представників, що асоціюються зі Львівщиною.
Кандидат політичних наук, політичний експерт «Інституту досліджень соціального капіталу» Віталій Литвин виніс на суд громадськості незалежне дослідження діяльності народних депутатів шостого скликання від Львівщини. Для аналізу ефективності народних обранців було застосовано два підходи — прямий та композитний. Перший складався з трьох чинників — дисциплінованості, активності та законотворчої діяльності. Другий розраховувався за відповідною формулою з урахуванням кількості скликань, які депутат перебував у парламенті. Якщо народний обранець має більший досвід роботи, то ефективність повинна бути вищою.
До аналізу включили 13 депутатів, чия діяльність асоціюється зі Львівщиною — це С. Курпіль, А. Шкіль, О. Гудима, М. Косів, І. Гринів, М. Ковзель, Т. Стецьків, А. Парубій, С. Давимука, Я. Кензьор, В. В’язівський, П. Писарчук та О. Горошкевич.
У дослідженні враховували відвідування засідань, членство в комітетах та комісіях, виступи з місця та трибуни, депутатські запити, кількість поданих законодавчих ініціатив та ефективність їх проходження.
На підставі проаналізованих даних та внаслідок конструювання композитного індексу ефективності депутатської діяльності народних обранців отримано низку висновків. Перший — найменш дисциплінованими депутатами були Т. Стецьків та І. Гринів, а найбільш дисциплінованими — С. Давимука, П. Писарчук та С. Курпіль. Рекордсменом з пропущених засідань, якщо судити з кількості електронних реєстрацій, став Тарас Стецьків — понад половину прогулів.
Другий висновок — найефективнішими виявилися Андрій Шкіль та Андрій Парубій. Далі за рейтингом — С. Давимука, С. Курпіль, В. В’язівський, М. Косів, Я. Кендзьор, О. Горошкевич, П. Писарчук, О. Гудима, М. Ковзель.
Найменш ефективно працювали І. Гринів та Т. Стецьків, які обиралися депутатами по кілька разів.
За кількістю виступів з трибуни найкращі позиції в А. Шкіля, найгірші — у П. Писарчука, М. Ковзеля, О. Горошкевича, І. Гриніва, Т. Стецьківа.
«Запропонований політологічний механізм індексного порівняльного аналізу є відносним, — вважає політичний експерт Віталій Литвин. — Але на його підставі з доказовістю можна репрезентувати ту ситуацію, яка склалась з приводу оцінювання ефективності депутатської діяльності. У науковому плані ми отримали механізм, на основі якого політологія стає більш точною та доказовою дисципліною».
Експерти «Інституту досліджень соціального капіталу» пояснили, що їхнє дослідження винятково наукове і не пов’язане з жодними політичними партіями. Були використані лише ті дані про депутатів, що представлені на сайті Верховної Ради України.
Львів.