Голова Верховної Ради України Володимир Литвин позитивно оцінює підсумки візиту до України Генерального секретаря Ради Європи Турбьйорна Ягланда.
Зокрема, за словами В. Литвина, Т. Ягланд відзначив реальні кроки України у здійсненні реформ, а також готовність нашої країни до політичного діалогу. «Це позитивні сигнали й імпульси, які потрібно засвоїти у першу чергу політикам в Україні, — що діалог є, і діалог буде», — сказав він, додавши, що до України потрібно ставитися «з відповідною повагою».
Глава парламенту також вважає, що нині відсутні будь-які підстави для заяв про можливе визнання парламентських виборів в Україні недемократичними. Про це він заявив, відповідаючи у четвер на запитання журналістів. «На сьогодні підстав для таких песимістичних заяв абсолютно немає», — сказав Володимир Литвин.
На переконання керівника парламенту, міжнародні спостерігачі «будуть аналізувати, контролювати, спостерігати за процесом виборчої кампанії, а не за участю чи не участю окремих персон у виборчому процесі».
В. Литвин також зазначив, що не хотів би, щоб сьогодні «навіювалися настрої зневіри», і висловив побажання, щоб усі громадяни, які мають право голосу, «зробили свідомий відповідальний вибір». «Це буде вибір країни, і після того волю народу належить реалізувати», — додав він.
Під час спілкування з журналістами Голова Верховної Ради заперечив можливість зменшення основних бюджетних показників після парламентських виборів. «Мені важко уявити, що Кабінет Міністрів, оголосивши на своєму засіданні контрольні показники бюджету, потім їх змінить у бік зменшення», — сказав В. Литвин. Керівник парламенту висловив переконання, що фінансові показники бюджету можуть бути тільки збільшені, нагадавши, що на нарадах та консультаціях за участю глави держави, членів уряду та представників Верховної Ради йшлося про те, що бюджет-2013 має бути бюджетом розвитку. В. Литвин також зазначив, що йшлося про збільшення соціальних виплат тим категоріям, які «відчувають у цьому гостру потребу».
На його думку, дискусії може піддаватися показник приросту ВВП з урахуванням того, що Україна як відкрита в економічному плані держава залежить від кон’юнктури економічних процесів. «Усе інше — навіювання, які не мають під собою жодних підстав», — додав В. Литвин. Заперечивши деякі прогнози стосовно краху вітчизняної економіки після виборів, глава парламенту зазначив, що уряд працює планово, і всі видатки «здійснюються відповідно до розписів».
Прес-служба Верховної Ради.