Оптимістичні заяви високопосадовців Херсонщини про небачений приплив інвестицій та стрімкий розвиток економіки краю чомусь не супроводжуються збільшенням матеріального благополуччя його мешканців, у яких борги у зарплаті лише зростають. Цей дивний феномен зацікавив і Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка під час його спілкування з селянами Голопристанського, Цюрупинського, Бериславського, Каховського районів.«Херсонська область з-поміж 27 регіонів України знаходиться на 26-му місці за рівнем заробітної плати. Якщо по країні вона становить 2,951 тисячі гривень на місяць, то в Херсонській області — 2214 гривень. А де сільське господарство? — дивувався Адам Мартинюк. — Усе йде до того, що через десять років землі Херсонщини треба буде освоювати наново, як раніше освоювали цілину у Казахстані».

Причиною багатьох економічних та соціальних проблем Таврії, про які неодноразово розповідав і «Голос України», Адам Мартинюк вважає, зокрема, і безкінечну «кадрову чехарду». Єдиним достовірним рекордом регіону Перший заступник глави парламенту назвав п’ятнадцять голів облдержадміністрацій, які змінилися тут за час української незалежності. А відсутність політичної стабільності на Херсонщині вочевидь розхолоджує інвесторів. Кожен новий керівник приводить з собою нову команду, змінює «правила гри», а відтак, у бізнесовців просто немає впевненості у перспективах довгострокових проектів — хтозна, як поставиться до нього нова влада, і чи впишеться він у її бачення «формату» економічного розвитку.

Утім, відсутність політичної стабільності також згубно впливає на розвиток економіки в цілому по державі. Дійшло до того, що вона не може забезпечити потреби населення навіть у найнеобхідніших товарах широкого вжитку. «Торік наші підприємства випустили 23 мільйони пар взуття на 46 мільйонів населення. Це що — по черевикові на людину?», — поставив на прес-конференції риторичне запитання Адам Іванович. — За всі роки незалежності ми ще не надбали того, з чим держава «стартувала» у 1991 році». Дуже небезпечною для національної енергетичної безпеки, на думку Першого заступника Голови Верховної Ради, є те, що в Україні не залишилося жодної державної газової свердловини, відсутність належної уваги до розвитку добувної галузі: вугілля вже з Польщі завозимо!

А от важливий здобуток вітчизняної влади Адам Мартинюк бачить у збереженні позаблокового статусу та основних «векторів» зовнішньої політики. Та й відповідний закон має зміцнити підвалини України саме як позаблокової держави, що зберігає добрі стосунки зі Сходом і Заходом.

Херсонська область.