Заступник глави парламенту Микола Томенко повідомив, що до нього звернулися мешканці Оболоні та інших районів Києва стосовно того, що, всупереч позиції мешканців міста, в мікрорайонах як гриби після дощу виростають нові ятки — так звані малі архітектурні форми (МАФи). У них, звісно, продаються алкогольні напої, а у вечірній та нічний час ці торговельні точки перетворюються на територію розваг, збору і гульні п’яних, що створює проблеми для нормального проживання.

М. Томенко нагадав, що в перші місяці приходу до влади у Києві команди Олександра Попова неодноразово заявлялося про те, що з МАФами буде наведено лад, що їхню кількість буде значно зменшено та що в них не продаватиметься алкоголь. Водночас, за повідомленням прес-служби М. Томенка, він констатував, що або виходячи з корупційної складової, або в прагненні поповнити бюджет столиці за рахунок здоров’я і безпеки людей справа Леоніда Черновецького з «МАФізації» столиці живе і процвітає.

Політик наголосив, що керівництво КМДА має поінформувати про причини того, чому всупереч чинному законодавству та власним обіцянкам київська влада встановлює МАФи і, передусім, ятки з алкогольними напоями, без погодження із громадськістю та всупереч її позиції. Він підкреслив, що за бажання місцевої влади це питання давно можна було б вирішити.

У зв’язку з цим заступник Голови Верховної Ради заявив, що ініціюватиме з цього приводу законодавчі зміни. Він розповів, що планує зареєструвати в парламенті законопроект про внесення змін до статті 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо обмеження торгівельної площі місць торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами).  М. Томенко наголосив: зазначений законопроект буде спрямовано на обмеження продажу пива, алкогольних напоїв і тютюнових виробів шляхом запровадження мінімальної торгівельної площі місць торгівлі цими товарами у розмірі 50 кв. м. 

За чинним законом мінімальний розмір передбаченої лише для торгівлі алкогольними напоями торгівельної площі має становити 20 кв. м.