Кожен п’ятий херсонець живе, мов на мінному полі, яке вибухає не рідше, ніж раз на рік-півтора. На вулиці Бегми Таврійського мікрорайону Херсона з населенням понад шістдесят тисяч осіб обвалилося склепіння каналізаційного колектора — залізобетонної труби діаметром один метр, причому тільки дивом у цю пастку не втрапив пішохід чи машина. Воду в 377 багатоповерхівках не перекрили тільки тому, що стоки вдалося швидко перемкнути на інший колектор, що проходить по Миколаївському шосе.

Велику аварію, зрозуміло, ліквідовують, але городяни кажуть, що просто стомилися боятися й чекати чергового виверження грязьового вулкана. Колектор, побудований 1982 року, повністю відпрацював свій експлуатаційний ресурс — його необхідно було реконструювати ще п’ять років тому, але через брак коштів із цим неприпустимо довго зволікали. Наслідки не змусили себе чекати — споруда стала руйнуватися цілими шматками. У 2010 році, приміром, у Таврійському обвалилося більше двохсот метрів трубопроводу, і на заміну пошкодженої ділянки в міському бюджеті довелося терміново вишукувати 745,7 тисячі гривень. 2011-го обвалилося ще 436 метрів, і ремонтні роботи коштували вже більш як 1,2 мільйона гривень.

Цьогоріч від тактики латання Охрімової свити вирішили відмовитися — постановою Кабінету Міністрів України № 551-р з Фонду регіонального розвитку передбачалося виділити кошти на повну заміну ще 1724 погонних метрів труб багатостраждального каналізаційного колектора. Однак до того, як гроші надійшли й були освоєні, «вулкан» знову прокинувся.

— Нині ми в принципі відмовилися від укладання важких і громіздких залізобетонних трубопроводів, які швидко роз’їдає сучасна побутова хімія, що тече разом зі стоками із квартир і будинків. Замість них використовуються більш стійкі до таких впливів багатошарові гофровані труби з різних видів пластмас. Технологія їх укладання вже успішно відпрацьована в інших мікрорайонах обласного центру. Вона довела свою ефективність, тож заміна проблемного трубопроводу у Таврійському, котрий завдає городянам стільки клопоту, триватиме не більше двох місяців. Справа тільки за грішми — потрібно більше двох мільйонів гривень, які мають надійти згідно з постановою уряду, — розповідає директор комунального підприємства «Виробниче управління водоканализаційного господарства Херсона» Ігор Козаков.

Щоправда, в Херсонському міськводоканалі не беруться прогнозувати, коли з Києва надійде новий фінансовий транш. І повідомляють, що на трубопровід тимчасово поставлять чергову латку. Але на жаль — ті самі обіцянки звучали й після попередніх аварій на старому колекторі. Не даремно в нас дуже популярний вислів: «Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове».

Херсон.

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»).