70 відсотків випускників не працевлаштовуються за набутим фахом через невідповідність спеціальностей, за якими готують у ВНЗ, попиту на ринку праці. Багато хто взагалі не може знайти перше місце роботи. Ці та інші проблеми молоді у сфері зайнятості обговорили учасники Молодіжного профспілкового форуму у Рівному.

Захід, організований Рівненським обласним центром зайнятості спільно з Федерацією профспілок області, об’єднав довкола проблемних питань лідерів студентських профспілок навчальних закладів Рівненщини всіх рівнів акредитації, керівників відповідних галузевих структур органів влади. Працювали на форумі й консультаційні пункти центру зайнятості, тож молодь дізнавалася про можливості працевлаштування, правила написання резюме, проходила експрес-тестування та шукала вакансії в онлайні на порталі служби зайнятості.

— Сучасні реалії, на жаль, доводять, що система освіти і потреба ринку праці — це дві паралелі, які, схоже, перетнуться не дуже скоро, — поділився думками зі студентським активом директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук. Він наголосив, що вкрай необхідним є реформування системи освіти, адже нині вона не задовольняє ні роботодавців, ні студентів. І акцентував увагу на необхідності змін, які залежать від спільних дій органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавців і профспілок. Зокрема, йдеться про вдосконалення законодавчої бази у сферах зайнятості, освіти, економічного прогнозування.

Іван Ткачук окреслив багато конкретних прикладів, які переривають ланцюжок «освіта — робота»:

— Є практика примусового зобов’язання випускників, які навчалися за кошти державного бюджету, подавати у ВНЗ довідки про працевлаштування. Основним методом тиску на випускників з боку адміністрації вишу є затримка видачі дипломів. Випускники подають недостовірні дані про своє працевлаштування. Але при цьому, втрачаючи статус випускника, вони насправді залишаються без роботи і соціального захисту. Водночас результати звітності ВНЗ з працевлаштування суперечать щорічним узагальненим даним регіональних центрів зайнятості.

— Для змін нам потрібні професіонали, які володіють сучасними знаннями, іноземними мовами, працюють над самовдосконаленням і здатні ставити та реалізовувати мету, — переконаний голова Федерації профспілок області Микола Шершун.

Із пропозицій учасників на форумі склали звернення до вищих органів влади, в якому, зокрема, вказали на недосконалість нормативно-правової бази, відсутність дієвих механізмів державної підтримки молоді в період її соціального становлення й розвитку. Запропоновано здійснювати формування державного замовлення на навчання за участі місцевих органів влади, роботодавців, залежно від потреб економіки, а не від можливостей освітніх закладів; запровадити стимулювання для стажування студентів із відкриттям трудової книжки, що дасть змогу здобути досвід роботи та розширити можливості працевлаштування; відновити механізм надання дотації роботодавцям у разі працевлаштування ними молоді, інвалідів, сиріт на перше робоче місце. Про це повідомила фахівець із зв’язків з громадськістю та ЗМІ Рівненського обласного центру зайнятості Світлана СТЕЛЬМАЩУК.

Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.