Тернополяни вже звикли до проведення фестивалів польського, французького, італійського кіно. І ось нарешті дочекалися свого, українського! Наприкінці вересня фестиваль відбудеться не лише в обласному центрі, а й у Кременці та Збаражі. Масштабне кіносвято організовують Міжнародний кінофестиваль «Молодість» та благодійний фонд «Галичина-Волинь» Володимира Клименка. Мета — популяризувати українське кіно: і сучасне, і класичне.

Відкриють фестиваль у Тернополі фільмом Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь». Як відомо, його номінували на «Оскара». У Кременці покажуть дитячу кінострічку «Прикольна казка» Романа Ширмана, короткометражний «Офсайд» («Поза грою») Наталі Пятигіної. Тут також відбудеться прем’єра картини «Звичайна справа» Валентина Васяновича. У Кременці з нетерпінням чекають на документальний фільм про своє рідне місто «Кременець — джерело таємної сили» Олени Маренцової. Він з’явився на світ завдяки фінансовій підтримці фонду «Галичина-Волинь» у рамках проекту «Люби і знай свій рідний край». Коментуючи його створення, директор фонду Володимир Клименко зазначив, що хотілося привернути увагу жителів міста й області до вивчення багатющої історії свого краю, його дивовижних місць. До речі, фрагменти фільму використовуватимуться як рекламні ролики, що спонукатиме туристів відвідати Кременець і Почаїв.

А ось у Збаражі в замку покажуть відреставровану копію Довженкової «Землі». Німе кіно йтиме у супроводі живої музики. Нині шукають оркестр, який зможе це зробити, адже партитура доволі складна, а терміни підготовки обмежені. До речі, у світі повернулася мода на німе кіно, котре демонструють у супроводі живої музики.

На прес-конференції, яка відбулася у Тернополі, генеральний директор Міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпакчі, засновник фонду «Галичина-Волинь» Володимир Клименко та режисер Михайло Іллєнко говорили не лише про Дні українського кіно на Тернопільщині, а й загалом про проблеми українського кінематографу. Андрій Халпакчі зазначив, що на законодавчому рівні щодо розвитку вітчизняного кіно відбуваються позитивні зміни, але ще багато треба зробити для його просування. І хоч найрейтинговіший фільм Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» зібрав чимало глядачів, усі бажаючі побачити його не змогли, бо в Україні — мало кінотеатрів, всього близько чотирьохсот на 46 мільйонів населення. Для порівняння: у Чехії на 10 мільйонів — більше тисячі екранів! Майже зникли у нас літні кінотеатри. Крім того, варто відновлювати й сімейні походи у кіно, вважають митці.

Михайло Іллєнко занепокоєний, що нині нам показують здебільшого безвольних, заздрісних, зневірених у собі героїв, а глядач хоче бачити позитивних, які могли б зарядити своєю енергією. Він пообіцяв створювати саме такі життєстверджуючі стрічки. У найближчих планах режисера — зняти фільм за творами Тараса Шевченка «Толока».

Організатори сподіваються, що саме такі заходи, як Дні українського кіно в українських містах, привернуть увагу глядачів до вітчизняного кіно, а це дасть імпульс для його розвитку.

Тернопільська область.