Влада Голопристанського району Херсонщини та командування аварійно-рятувального загону спеціального призначення теруправління МНС дійшли згоди про підрив затопленого під час Вітчизняної війни ескадреного міноносця «Фрунзе», якого відшукали на Тендрівській косі дайвери групи «Пошук». На засіданні районної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосили дані водолазної розвідки, проведеної рятувальниками. Як з’ясувалося, загибле судно є справжнім арсеналом боєприпасів: тільки на поверхні лежать по дві торпеди, донні та глибинні міни, а снарядів для гармат калібру 102 та 45 міліметрів нарахували аж 72!
Комісія з ТБ та НС дійшла висновку, що снаряди можна підняти та знешкодити на суходолі, а от бомби з торпедами доведеться підривати у воді разом із залишками героїчного міноносця. «Глибинні бомби та міни можуть здетонувати під час підйому з глибини вісім метрів. До того ж невідомо, скільки їх ще знаходиться у занесених мулом трюмах судна. Ми не можемо ризикувати життям своїх спеціалістів, тому найбезпечнішим буде варіант з підводним вибухом», — пояснив начальник аварійно-рятувального загону спецпризначення, підполковник Василь Мерзенюк.
Підйом снарядів з «Фрунзе» розпочнеться вже найближчими днями, але саперам доведеться ще підшукати максимально безпечне місце для їх знешкодження. Тендрівська коса знаходиться усього в 60 кілометрах від чорноморського курорту Залізний Порт, і сюди часто навідуються відпочивальники та яхтсмени. Тому вкрай важливо, щоб вони випадково не потрапили в зону досяжності уламків боєприпасів.