Стартовий поєдинок відбірного циклу показав, що у нас є команда. Причому досить перспективна. Звичайно, окремі позиції потребують посилення. Необхідно багато працювати, вдосконалювати командну гру. Але загалом українські футболісти досить упевнено, з гідністю зіграли проти одного з грандів світового футболу на його полі.

Ніхто не заперечує, що господарі створили кілька гострих моментів. Та якщо бути об’єктивними до кінця, то гості були ближчими до перемоги, ніж підопічні Роя Годжсона. А якщо врахувати епізод у донецькому матчі Євро-2012 цих суперників, коли Марко Девич забив англійцям, а рефері не побачив взяття воріт, то справедливим був би виграш українців на знаменитому стадіоні «Вемблі».

Вони цього разу діяли просто здорово: швидко, агресивно, завзято, згуртовано. Було чимало точних передач, привабливих комбінацій та індивідуальних дій на високому рівні. А м’яч, забитий метрів з двадцяти п’яти у «дев’ятку» англійських воріт Євгеном Коноплянкою, інакше як шедевром не назвеш.

Українська команда, відкривши рахунок, не почала діяти на утримання результату, а грала агресивно, демонструючи атакувальний футбол.

Звичайно, дуже прикро віддавати перемогу на останніх хвилинах. Але не варто засмучуватися. Адже синицю в руках маємо. Ми відібрали очки у фаворита групи.

Рой Годжсон із полегшенням зітхнув, коли Лемпард реалізував пенальті. То був порятунок.

— Ми заслуговували на те, щоб зрівняти рахунок у цьому матчі, — сказав наставник англійців. — Не став би звинувачувати Гарта у пропущеному м’ячі, тому що удар був дуже класний, але якби він зробив сейв, то, звичайно, був би героєм. Не переконаний, що вилучення Джераррда було справедливим, бо часто судді закривають на таке очі. Хочу відзначити Данні Велбека, який вийшов і зумів поставити багато запитань перед обороною збірної України. Якби ми програли, то це було б несправедливо...

Олег Блохін перебував у доброму гуморі:

— Кращого старту й придумати важко. Виступати на «Вемблі» у першому матчі відбірного циклу і зіграти вдало — то дуже добре. У першому таймі ми створили англійцям проблеми, і вони не могли їх вирішити. Мали дуже гарні моменти, володіли перевагою і вигравали. Але поєдинок завершується на 90-й хвилині. Вийшло, що наші молоді футболісти побоялися обіграти Англію на «Вемблі». Але такий він футбол. Без помилок його не буває. Загалом зіграли добре, розбиратимемо похибки. Але я задоволений, що ми взяли очко.

— Либонь, коли пропускаєш за три хвилини до кінця, завжди присутнє розчарування?

— Що поробиш, така вона гра. Англія додала, а ми не розібралися. Завжди так буває. Але ми не грали на утримання. Так, ми підсіли, але до цього демонстрували гарний футбол. Ніколи нікого не хвалю, але Зозуля вперше потрапив у таку кашу і зіграв дуже добре. Двадцять два роки людині! У чемпіонаті України такого високого градуса немає. В Англії інакше: виходить молодий гравець — то він уже виступав в англійській Прем’єр-лізі, йому набагато легше.

— Скажіть відверто, чи перевершили ваші сподівання підопічні? 

— Так, безперечно. Шкода, що випустили перемогу. Ми спеціально розбирали гру збірної Англії, були готові. Але це дуже класна команда, за нею не встежиш.

— Цей результат важливий для ситуації у нашій групі?

— Боротимемося за лідерство з Англією, Польщею та Чорногорією, тому очко, здобуте на виїзді, — це плюс. Але якщо матимемо втрати у матчах з Молдовою та Чорногорією, то це лондонське очко нічого не буде варте...

Фото з сайту UEFA.com.

Шедевр у виконанні Євгена Коноплянки.

Френк Лемпард врятував Англію.