Курортний літній сезон добігає кінця. І хоча попереду ще теплий вересень, оксамитовий сезон і «бабине літо», з упевненістю можна розглянути його особливості й підбити деякі підсумки 
 
Курці — по місцях!
Одним із приємних для багатьох відпочивальників нововведень стали не тільки чистота, грибки-навіси та затишок комунальних пляжів автономії, а й спеціально обладнані місця для куріння. Раніше на багатьох пляжах просто були вивіски, що забороняють людям курити, тепер ситуація змінилася. Відпочивальники можуть не дихати їдким, отруйним димом, а «носії» шкідливої звички не вислуховувати їхнього невдоволення. Тих, хто вирішив знехтувати правила, спостерігачі за пляжем чемно проводжають до курилок.
Відпочинок у співвідношенні ціна — якість
«Сьогодні туристи не обирають дешевий відпочинок. Низька ціна передбачає істотне зниження комфорту. Люди віддають перевагу співвідношенню ціни і якості. Об’єкти, які можуть запропонувати відпочивальникам такі умови, — у плюсі», — підкреслила керівник турфірми Олена Баженова. Крім того, вона зазначила, що туристи, як і колись, обирають відпочинок на південному та західному узбережжі, але цього року зріс інтерес до Східного Криму.
Однак багато відпочивальників, а це практично 80 відсотків, воліють відпочивати в приватному секторі, що в Міністерстві курортів і туризму Криму вважають негативним явищем, оскільки люди, котрі здають житло, зазвичай не платять податки.
Без податку
Цього року багато туристів змогли відпочити без оплати туристичного збору. Відпочивальників це радує, на відміну від кримської влади. Прем’єр Криму Анатолій Могильов відзначив, що нинішній курортний сезон показав: податок з туристів у Криму стягується неефективно. Так, станом на 1 серпня було зібрано лише 3,7 млн. грн. туристичного збору, що значно менше суми, яку вирахувало Міністерство курортів і туризму АРК. За інформацією Мінкурортів, при діючих у Криму об’єктах розміщення вже можна було б зібрати близько 50 млн. грн.
У готелів — зірки, у пляжів — черепашки!
Тепер кожен відпочивальник знає, до якої категорії належить той чи той пляж. Адже на багатьох з них розміщені спеціальні символи — блакитний прапор з жовтими черепашками, що визначає «зірковість».
Найбільша кількість — сім «блакитних прапорів» — у Євпаторії. Втішно, що в їх числі два комунальні — на перетині вулиці Дуванівської та набережній Горького й на Сімферопольському шосе. А найкласнішим пляжем у Криму став Масандрівський. Саме його оцінили найвищою оцінкою — «5 черепашок». Категорію «3 черепашки» одержав комунальний пляж у селищі Новий Світ (Судак), а пляж «Капсель» біля мису Меганом було визнано гідним «2 черепашок» і блакитного прапора кримського пляжного сервісу.
Для розуміння: пляжі з однією-двома черепашками можуть надати мінімальний список послуг: душ, туалет, кабіни для перевдягання, буї навколо зони для плавання та пост рятувальників. На пляжах вищих категорій — з оцінками «чотири і п’ять черепашок» — відпочивальників очікує повний набір послуг. А це й кафе, бари, водні атракціони, спортивні майданчики, а також Wі-Fі.
Культурні фішки
Крім оздоровлення та відпочинку, приїжджих приваблюють ще й деякі культурні фішки. Так, приміром, у Євпаторії, щотижня відбувається програма «Літні вечори на Караїмській». Тут кожен приїжджий може подивитися шоу велетнів, театр живих скульптур, а також численні творчі виставки. А на вулицях «Малого Єрусалима» можна не тільки побачити різні творчі майстерні, а й навчитися гончарної або ковальської справи, а також техніки малювання по воді й ткацького мистецтва. Колоритні мусульманські культурні куточки Бахчисарайського району, грецькі, вірменські та єврейські культурні центри — усе це неодмінно змусить звернути на себе увагу. Крім того, цього року в кожного туриста є унікальна можливість відвідати, крім Ялтинського зоопарку «Казка», парк левів «Тайган» і дельфінарії в Євпаторії та Феодосії, що знову відкрилися.
І ось результат...
Попри багато нерозв’язаних питань і безлад, пов’язані з організацією відпочинку в Криму, все-таки спостерігається позитивна динаміка в кількості відпочивальників. 
З початку цього року півострів відвідали близько 4 мільйонів туристів. Цей показник на 5,8 відсотка вищий, порівняно з таким періодом 2011 року.
 
 
Фотоетюди Андрія НЕСТЕРЕНКА.