Основні гравці продовольчого ринку Херсонщини самостійно намагаються стримати зростання вартості основного продукту споживчого кошика. Керівники хлібозаводів обласного центру, міст Берислава і Цюрупинська, а також асоціація, яка об’єднує всі найбільші торговельні мережі супермаркетів регіону, підписали меморандум із зобов’язанням до 1 січня 2013 роки заморозити ціни на так звані соціальні та масові сорти хліба. Надалі термін його дії можуть продовжити.
Документ не обумовлює жодних фінансових та інших санкцій за порушення зобов’язань бізнес-партнерами, тому виконувати їх чи ні, залежить виключно від доброї волі постачальників і збувальників випічки. Однак у той же час у них є потужні стимули для того, щоб дотримати слова: привабливість супермаркетів для покупців багато в чому залежить від того, скільки в них коштують найходовіші товари. Стабільність відпускних цін на випічку для хлібозаводів значною мірою залежить від того, наскільки вдасться зберегти сталість оптової вартості борошна — основної сировини. А влада, у свою чергу, обіцяє втрутитися й не допустити її стрімкого подорожчання.
У крайньому випадку в засіках Чкаловського комбінату хлібопродуктів Новотроїцького району Аграрний фонд уже сформував партію з 4660 тонн зерна для переробки на борошно та продаж його пекарям за фіксованими цінами. Але чи буде цей якір стійким — невідомо. Стабільність усе ж таки більшою мірою залежить від того, наскільки різко може змінитися ситуація на ринку. Адже річна потреба хлібозаводів регіону в зерні для переробки на борошно перевищує 91 тисячу тонн — і це, не враховуючи дрібних підприємств, які виготовляють з того ж борошна елітні сорти хліба, макаронні та кондитерські вироби.