У Центрвиборчкомі відбулася зустріч заступника Голови ЦВК Андрія Магери із Главою Місії спостереження Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Послом пані Одрі Френсіс Гловер, заступником Голови Місії спостереження БДІПЛ ОБСЄ паном Штефаном Краузе та групою аналітиків і радників з питань виборчого процесу, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.
Пані Одрі Френсіс Гловер повідомила, що Бюро розпочало роботу міжнародної місії спостерігачів на виборах народних депутатів України 10 вересня цього року в кількості 20 осіб, до яких найближчим часом приєднаються ще 19 колег. Очікується, що до України прибудуть 90 довготермінових спостерігачів. Окрім того, орієнтовно за тиждень до дня голосування приїдуть ще 600 короткотермінових спостерігачів, серед яких представники держав—учасниць ОБСЄ, Ради Європи, Європейського парламенту та НАТО. Вони відстежуватимуть процес голосування безпосередньо на виборчих дільницях.
За словами пані О.Ф. Гловер, члени спостережної місії ОБСЄ вже найближчим часом планують обговорити різноманітні питання виборчого процесу із представниками державних установ, політичних партій, засобів масової інформації, громадянського суспільства, дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, та кандидатами в народні депутати. Поважні гості цікавилися, чому до ЦВК надходить велика кількість скарг і судових позовів. Як пояснив А. Магера, раніше такої кількості скарг до ЦВК не надходило, і на це є і об’єктивні, і суб’єктивні причини. Об’єктивною причиною, на його думку, є той факт, що ЦВК ніколи раніше не реєструвала кандидатів-мажоритарників. Цим процесом опікувалися окружні виборчі комісії. Відтак скарги надходили до них.