Лідери п’яти політичних сил, переможці парламентських виборів, парафували Коаліційну угоду.
Учора в парламенті відбулася знакова подія — лідери п’яти політичних сил, які перемогли на дочасних парламентських виборах і сформують у новому парламенті більшість, — Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту», «Самопомочі», «Батьківщини» і Радикальної партії Олега Ляшка — парафували і презентували Коаліційну угоду.
 Керівник Підготовчої депутатської групи Володимир Гройсман (Блок Петра Порошенка) наголосив, що у результаті майже двотижневої спільної роботи політичні сили змогли знайти порозуміння і найкращі рішення, які дозволять одразу з першого засідання парламенту сформувати уряд і створити якісне середовище для реформ у нашій країні, проведення змін. В. Гройсман відзначив, що знаковим також є те, що парафування Коаліційної угоди відбулося у річницю Майдану, що покладає на політиків додаткові завдання — зробити все, щоб сподівання і очікування людей, врешті-решт, виправдалися у конкретних діях, змінах і результатах. «Коаліція, створена з п’яти політичних сил, здатна брати відповідальність, і це буде засвідчено підписами», — сказав В. Гройсман. Саме підписання Коаліційної угоди відбудеться під час першого пленарного засідання нової Верховної Ради восьмого скликання — 27 листопада. Тоді у сесійній залі Коаліційну угоду підпишуть голови депутатських фракцій.
Лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко подякувала політичній команді, яка відпрацювала Коаліційну угоду, однак при цьому наголосила, що підписання угоди — це лише початок. «Адже країна очікує виконання обіцянок, втіленні їх у життя, — підкреслила Ю. Тимошенко. — Коаліція має взяти зобов’язання відбудувати країну і або втілити всі очікування Майдану в життя, або всі політики, які не впораються з цим завданням, мають піти».
Водночас Ю. Тимошенко зауважила, що часу немає — новому парламенту треба діяти з перших днів роботи. І розпочати зі зняття недоторканності з усіх без винятку політиків — депутатів, Президента, суддів, котрі мають стати рівними перед законом, як і всі громадяни України. Тимошенко закликала політичні сили зробити все, щоб знову не програти і не втратити, і не призвести до руйнування країни.
Велика частина Коаліційної угоди присвячена поверненню миру в Україну. В угоді також є окремий пункт щодо визволення всіх військовополонених з російського полону, у тому числі й першого номера у виборчому списку «Батьківщини», легендарної льотчиці Надії Савченко, котра в новому парламенті стане членом парламентської делегації в Раді Європи.
— Парламент несе найбільший тягар відповідальності за виконання обіцянок, даних людям — створити справедливі та чесні правила гри для всього суспільства, — заявила представник об’єднання «Самопоміч» Оксана Сироїд. Вона закликала новообраних парламентаріїв приймати якісні закони, які сприятимуть розвитку економіки.
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко розпочав свій виступ з того, що не хоче, аби про Коаліційну угоду забули, як про всі попередні угоди. Він наголосив, що у депутатів немає часу на розкачування і кожен має усвідомлювати свою відповідальність. О. Ляшко заявив, що Радикальна партія підтримуватиме уряд реформаторів і голосуватиме за призначення Прем’єр-міністром Арсенія Яценюка. «Ми всі в одному підводному човні, — сказав О. Ляшко. — Всі люди вимагають одного — рішучих дій і зміни ситуації, змін у країні».
Лідер Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко зізнався, що у ніч перед річницею Майдану зрозумів, що він уже 10 років не сходить з Майдану, — 10 років тому розпочалася Помаранчева революція, а зараз треба не допустити ще однієї поразки революції. Політик відзначив, що Майдан змінив багато — Президента, парламент, уряд, але реформи ще не змогли бути проведені. При цьому він звернув увагу на регламентну вимогу: щоб розпочати роботу новообраного парламенту, відводиться 20 днів після офіційного оголошення результатів виборів і саме це затримує відкриття нового парламенту. Однак цей час було використано для розробки детального плану роботи над реформами. До того ж Ю. Луценко закликав колег по парламентській коаліції не забувати, що над ними висить «меч» 2005 і 2008 років — приклади поразки через особисті амбіції. У свою чергу Луценко пообіцяв, що у новому парламенті намагатиметься «наладити командну гру».
Лідер «Народного фронту», Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відзначив: за всю історію незалежності український народ вперше дав проукраїнським, проєвропейським силам конституційний мандат — у новій Верховній Раді буде більшість із 300 голосів.
А. Яценюк підкреслив, що Коаліційна угода є серйозним рамковим документом, базою плану реформ. І на її основі уже зараз готується програма діяльності Кабінету Міністрів, яка, за його словами, буде «проста, чітка і зрозуміла». А. Яценюк звернувся до партнерів по коаліції з проханням не зволікати із формуванням уряду, пришвидшити процес делегування представників до Кабінету Міністрів, який має нести відповідальність і виконувати програму дій. До того ж А. Яценюк наголосив, що йдеться не про політичні угоди, а про політичну відповідальність новообраного парламенту і уряду. «Бо люди дивляться на владу як на одне ціле, і ця влада нестиме солідарну відповідальність перед українським народом за виконання кожного пункту обіцянок, — сказав чинний прем’єр. — Кожен міністр має сказати, що він робитиме і як виконуватиме Коаліційну угоду». Водночас Яценюк відзначив, що Коаліційна угода передбачає «складні, болісні, але потрібні реформи для держави», і аплодисменти, можливо, й будуть, але не у найближчому майбутньому.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Дослівно
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк:
— Коаліційна угода — це хороший рамковий документ. На її базі вже готується програма діяльності уряду, яка передбачає солідарну відповідальність Кабінету Міністрів і кожного члена парламенту. Програма дій Кабінету Міністрів складатиметься з п’яти основних питань. Це сектор національної безпеки, економічні зміни і податкова реформа, децентралізація влади, боротьба з корупцією і реформи державної влади. Цей документ буде виставлено на публічне обговорення. Але зараз головне питання — хто цей документ виконуватиме.
 
Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Арсеній Яценюк, Володимир Гройсман, Юрій Луценко, Оксана Сироїд.