Президент Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк взяли участь у церемонії вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні. Вони поклали квіти до пам’ятного Хреста та запалили свічки в пам’ять про загиблих. У заході взяли участь також родини героїв, народні депутати, урядовці, представники громадськості й релігійних організацій.
 Вшановуючи пам’ять загиблих героїв, політики схилили голови та стали на коліно перед Хрестом на місці розстрілу учасників Революції гідності. А спілкуючись із рідними «воїнів світла», Президент пообіцяв, що всі вони будуть удостоєні звання Героя України.
«Я ухвалив таке рішення: сьогодні підпишу указ про присвоєння звання Героя України героям Небесної Сотні», — сказав Петро Порошенко.
Пізніше Президент зустрівся з громадськими діячами — ініціаторами Євромайдану. Глава держави згадав буремні події річної давності. «Як у 2004-му, так і 2014 роках нас об’єднали прагнення до свободи і вимога захистити людську гідність. Це був позапартійний громадський мирний протест, навколо якого об’єдналися мільйони українців і який довів, що ми здатні змінити свою країну», — сказав він.
На зустрічі, як повідомляє прес-служба Президента, відбулася відверта розмова, під час якої активісти Євромайдану та глава держави дійшли згоди щодо необхідності вибудовувати більш довірливу взаємодію між громадським сектором, новообраними парламентаріями, виконавчою владою та главою держави.
Річницю початку Євромайдану та пам’ять героїв Революції гідності вшанував і Київський міський голова Віталій Кличко. Разом із громадськістю він узяв участь у ході від Майдану Незалежності вулицею Інститутською та поклав квіти біля пам’ятних знаків загиблим майданівцям під пішохідним мостом.
У коментарі журналістам Віталій Кличко наголосив, що винні у розстрілах мітингувальників мають бути покарані. «Прізвища тих, хто віддавав накази розстрілювати майданівців, відомі. Але вони нині ховаються у Москві й продовжують фінансувати з грошей, які вкрали в України, війну на сході. Також затягнулося розслідування і щодо виконавців кривавих наказів. Треба швидше ставити крапку і покарати всіх, хто вбивав мирних людей», — зазначив міський голова.
Тим часом у Михайлівському Золотоверхому соборі Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Божественну Літургію. Святійший Патріарх помолився за мир в Україні та пом’янув загиблих за її Незалежність. До молитви долучилися й єпископи УПЦ КП з інших областей, священики та віряни, учасники Революції гідності.
А громадяни, учасники тих пам’ятних подій, почали збиратися на Майдані Незалежності мало не з самого ранку, хоча народне віче мало розпочатися лише після 17-ї години. Побоюючись провокацій, правоохоронці перевіряли у перехожих вміст сумок на наявність небезпечних та металевих предметів і просили з розумінням ставитися до заходів безпеки.
Свої роботи представили й фотографи. Майже 40 майстрів своєї справи підготували спільну виставку робіт. На них — усе, що пережив Майдан та українці за листопад 2013 — квітень 2014 року: єднання, жорсткі умови виживання, звірства «Беркута», перші «коктейлі Молотова», палені шини, перші жертви, спалення Будинку профспілок тощо.
Офіційно виставка мала відкритися лише о 18-й годині, але ще зранку роботи фотографів можна було переглянути біля Будинку профспілок.
Тим часом, о другій годині центральними вулицями столиці Маршем гідності пройшла Самооборона Майдану на чолі із Андрієм Парубієм. Під час маршу на вулиці Інститутській поблизу каплички відбулася поминальна панахида за воїнами Самооборони, котрі загинули як на Майдані, так і в зоні військового конфлікту на Донбасі. За словами А. Парубія, в зоні АТО загинули два сотники і понад 100 бійців Самооборони. Їхню пам’ять хвилиною мовчання вшанували також у Маріїнському парку.
А вже увечері відбувся пробіг Автомайдану та святковий флеш-моб «Україна — ЄС: святкуємо разом».
На знімку: під час церемонії вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.