Футбол. Чемпіонат Європи-2013 (U-21). Відбірний цикл. Група 2. 10 вересня. Литва — Фінляндія. 1:3.
Швеція — Україна. 2:1. Голи: Айдаревич, 5, Ішак, 7 — Богданов, 82.
Швеция: Йонссон, М. Юханссон, Янссон, Петтерссон, Альборноз, Челік, Гільємарк, Я. Юханссон (Роден, 78), Гульт, Айдаревич (Юнссон, 46), Ішак (Крафт, 89).
Україна: Березовський, Кушніров, Парцванія, Кривцов, Рибалка (Балашов 40, Богданов, 64), Федотов, Шахов, Люлька, Гречишкін, Коркишко, Караваєв.
Рефері — Данні Маккелі (Нідерланди).
Кальмар. «Гудфальгельн Арена».
До етапу плей-оф вийшла збірна Швеції. А наша команда не порушила неприємної традиції програвати після лунких перемог. Розгромила вона у Києві Швецію — 6:0 (!), а за кілька днів поступилася у Литві (0:1). Минулого четверга підопічні Павла Яковенка побили Мальту (5:1), а після цього знайома картина — мінімальна невдача у Швеції.
Ота литовська поразка, незрозумілі нічиї на Мальті (2:2) і з Фінляндією (1:1) — ось вам ті необов’язкові очкові втрати, котрі не дозволили нашій «молодіжці» посісти перше місце в групі. Звичайно, її могли посилити кілька футболістів, залучених до національної збірної. Але і наявними силами ми мали вирішити відповідальне завдання.
Турнірна ситуація перед останнім туром була напрочуд простою: Україні потрібна була тільки перемога. Лише вона виводила її на перше місце. Нічия залишала на третьому. Однак повний провал у дебюті перекреслив усі наші сподівання. Спершу грубо помилився на виході Березовський. А через дві хвилини наші оборонці дозволили Мікаелю Ішаку пробити зблизька під поперечину.
Такий стартовий провал зрештою позначився на підсумковому результаті. Господарі явно ліпше підготувалися до цього знакового поєдинку, насамперед психологічно. Вони, як кажуть, гризли землю. Лише з таким настроєм можна домогтися бажаного результату.
Одне слово, на початку поєдинку виникла катастрофічна ситуація. І хоча попереду був весь матч, навіть найбільші оптимісти не вірили, що наші футболісти здатні забити три м’ячі у відповідь. Надто невиразно і неякісно вони грали.
Шотландська вікторія
Теніс. Нью-Йорк (США). US Open. Турнір серії «Великого шлему». Призовий фонд — 24 054 000 доларів. Фінал. Енді Маррей (Велика Британія) — Новак Джокович (Сербія). 7:6 (12:10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.
До завершальної стадії турніру корективи внесла погода. Через штормове попередження півфінал між сербом Новаком Джоковичем та іспанцем Давидом Феррером було перервано. Отже, змагання довелося продовжити ще на день. І фінал відбувся в понеділок. Так сталося, що вже вп’яте поспіль організатори не можуть завершити змагання у призначений термін. Але ніхто цього разу не шкодував, бо вболівальники отримали компенсацію. По-справжньому видатним у плані гри виявився вирішальний поєдинок чоловічого турніру.
Це була п’ятнадцята особиста зустріч фіналістів (за перемогами вів серб — 8:6). Як відомо, Джокович — друга ракетка світу, переможець Відкритого чемпіонату США—2011. Його суперник має третій світовий рейтинг, є олімпійським чемпіоном—2012. І от тепер вперше в своїй кар’єрі виграв титул «Великого шлему». Ця парочка подарувала глядачам неймовірне видовище. П’ятисетовий грандіозний бій тривав 4 години 54 хвилини. Справді, то була боротьба залізних характерів, двох висококласних тенісистів.
У передматчевому інтерв’ю Енді обіцяв, що намагатиметься зіграти не на сто відсотків, а на сто десять. І слова дотримався. Відчувалося, що за короткий термін роботи з таким видатним у минулому тенісистом і тепер знаним тренером, як легендарний Іван Лендл, гра шотландця помітно посилилася, набула нових яскравих барв. І, як бачимо, наставник може пишатися своїм підопічним. Виграно лондонську Олімпіаду, а тепер — тріумф у Нью-Йорку.
До речі, Маррей і Джокович — однолітки (обом по 25 років). Але титулів у серба поки що набагато більше. Однак тепер, схоже, починається зоряна ера шотландця.
Галина КОСТЕНКО (спеціально для «Голосу України»).
 
Нью-Йорк.