У рамках святкування Дня міста у Дніпропетровську відкрили нову площу — з нагоди 80-річного ювілею області.
Вона розмістилася неподалік облдержадміністрації та обласної ради, біля будівлі колишньої Політпросвіти, яка зараз є приватною власністю. Тепер площа 80-річчя прикрашена у найкращих радянських традиціях: тут увічнено дніпропетровців, які залишили значний слід в історії. У цьому списку опинилися Генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв, перший секретар Компартії України Володимир Щербицький, а також другий Президент України Леонід Кучма. Відлиті в бронзі також Іван Сірко, Дмитро Яворницький, Олександр Поль, Олесь Гончар, Михайло Янгель та інші відомі люди. Всього на площі з’явилося 15 барельєфів і 27 пам’ятних дощок (на знімку). На проект було витрачено близько 2 мільйонів гривень.
Розширювати список увічнених не будуть. Влада вважає проект завершеним — це своєрідний підсумок останніх 80-ти років.
— Місця на площі ще багато, але ми не ставили за мету в одному місці зробити пантеон, щоб потім довішувати дощечки для тих, хто цього заслуговує, — заявив міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко. — 27—28 вересня ми відкриємо барельєф Кобзону на будівлі, де він навчався. Схожі місця можуть з’явитися і в інших частинах міста, але створення площі 80-річчя — це вже завершений проект.
На площі поставлять камери відеоспостереження, інформацію з яких передаватимуть на пульт охорони обладміністрації. Це зроблено не лише для того, щоб захистити барельєфи від злодіїв та вандалів, а й щоб стежити за порядком — тут заборонено гуляти із собаками та розпивати спиртне.
Як раніше розповів архітектор Дмитро Волик, ідею розмістити на цій площі інформацію про знакові постаті Дніпропетровській області висунула обласна спілка художників. Над барельєфами працювали народний художник України Володимир Небоженко та заслужений художник України Валентина Щедрова. А закупило поліптих «Події та люди» у авторів управління культури міськвиконкому.
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото Миколи М’ЯКШИКОВА (Укрінформ).