Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за розробку і запровадження державної програми створення робочих місць на селі.
В інтерв’ю журналістам В. Литвин висловив думку, що «ключем до відродження українського села є не соціальні програми, які на хвилі передвиборного популізму вигадують кандидати в депутати, а масштабна реструктуризація сільськогосподарського, оброблювального, сервісного, кооперативного і обслуговуючих видів виробництва в Україні». «Жоден бюджет не витримає соціальних програм, поки у кожному населеному пункті не буде відновлено або створено бодай одне підприємство», — додав він.
При цьому В. Литвин наголосив, що така програма «повинна носити не загальний, а цілком предметний характер», містити конкретні заходи, щоб забезпечити підтримку і розвиток територій загалом.
На його переконання, тільки державна програма створення робочих місць зможе врятувати українське село від вимирання і радикально змінити спосіб життя аграрного населення.
Проаналізувавши досвід успішних малих і середніх підприємств у Новоград-Волинському районі Житомирщини, В. Литвин запропонував розробити національну програму комплексного розвитку виробництва на селі з урахуванням місцевих умов і ресурсів у рамках державної політики підтримки малого і середнього підприємництва.
На думку керівника Верховної Ради України, така програма в найближче десятиліття не лише істотно поліпшить ситуацію із зайнятістю на селі, але і докорінно змінить соціально-економічний і культурний образ українського села.
Прес-служба Верховної Ради України.
      Довідково
За даними Міжнародної організації праці, рівень безробіття лише серед сільської молоді в Україні перевищує 30 відсотків. За роки незалежності сільське населення України зменшилося на 2,5 мільйона чоловік, щороку з карти України зникає 16—20 обезлюднених сіл.