Учора віце-президент США Джозеф Байден відвідав Київ із робочим візитом
 
Високоповажний гість і керівники нашої країни побували на Майдані та поклали квіти до пам’ятного хреста героям Небесної Сотні. Лише після того почався етап переговорів
Підсумовуючи результати розмови із Президентом України Петром Порошенком, віце-президент США Джозеф Байден (на знімку) наголосив на необхідності проведення реформ в нашій країні. Про це він сказав під час спільної прес-конференції. «Доки ви, пане Президенте, і ваші колеги вірять у ваші зобов’язання, ви не будете самотні. США будуть з вами. Будуть вашим партнером і другом», — підкреслив гість.
Він наголосив, що перед владою України стоїть багато завдань, і закликав якомога швидше сформувати новий уряд. «Є дуже багато роботи, яку потрібно зробити в Києві, — сказав Дж. Байден. — Це починається зі створення нового уряду. За кілька днів, не за тижні, створіть новий уряд. Це потрібно зробити якомога швидше. Продовжуйте порядок проведення реформ».
Водночас віце-президент США наголосив на тому, що нам необхідно створити сильніші демократичні інституції, підзвітний уряд та викорінити корупцію, яка вже досить давно поглинає країну. За словами гостя, наш глава держави показав серйозність своїх намірів стосовно цих питань, а Верховна Рада прийняла закон про боротьбу з корупцією.
«Президент Порошенко та прем’єр Яценюк багато працювали над тим, щоб створити програму реформ із МВФ, — сказав Дж. Байден. — Мушу запевнити: якщо Україна і далі рухатиметься цим курсом, то міжнародні партнери допомагатимуть, починаючи зі США. Ми тісно співпрацюємо з міжнародними інституціями, щоб забезпечити фінансові ресурси і необхідну підтримку».
Як стало відомо, під час спілкування із Джозефом Байденом, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив на тому, що Коаліційну угоду вже парафовано і тепер ми очікуємо на швидке формування нового Кабінету Міністрів. За словами урядовця, це необхідно для того, «щоб імплементувати Угоду про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі, щоб рухатися вперед, змінити країну та втілити реальні реформи». Гість також відзначив важливість створення нової коаліції. «Усьому світу важливо побачити, що ви завершили цей процес, призначили всіх міністрів і взялися до справи, — сказав він. — І продемонстрували те, чого прагнули люди на Майдані, — вільно обраний уряд, який робить свою справу».
Дж. Байден зауважив, що ми вже зробили значні кроки в боротьбі з корупцією, в намаганнях стабілізувати економіку в цій дуже складній ситуації. «Ми хочемо допомогти», — підкреслив віце-президент США, зазначивши, що він вважає за честь перебувати в Києві саме в річницю початку Майдану, коли «український народ показав неймовірну мужність».
 
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).