Президент України Віктор Янукович, перебуваючи у Дніпропетровську з робочою поїздкою, увів в експлуатацію перший в Україні та СНД сучасний завод з безвідходної переробки використаних акумуляторів і відвідав ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені Олександра Макарова».
Підприємство ТОВ «Рекуперація свинцю» відкрито на базі Міжнародної науково-промислової корпорації «ВЕСТА». Його виробничі потужності розраховані на 3,5 мільйона одиниць використаних акумуляторів на рік. Вартість проекту — 775 мільйонів гривень.
За принципом закритого циклу на заводі перероблятимуть усі складові акумуляторів, у тому числі й електроліт, якого щорічно в довкілля на території України потрапляє понад 20 тисяч тонн. Натомість вироблятиметься свинець, який піде на виробництво нових акумуляторів, кристалічний сульфат натрію — для використання у виробництві скла та гранульований поліпропілен і шлак — для дорожньо-будівельної промисловості. Згідно з проектом, у виробництві використовуватиметься вода лише від атмосферних опадів — дощу та снігу. Відтак стоків технологічної вологи назовні на підприємстві не буде.
Президент пересувався територією заводу на автокарі, а потім поставив свій символічний підпис на першому зливку свинцю, отриманому при переробці акумуляторів. Виступаючи перед робітниками підприємства, він сказав:
— Інноваційно-інвестиційна модель розвитку економіки — це основа розвитку нашої держави. Сьогодні ми зробили новий крок у впровадженні сучасних технологій. Рекуперація свинцю — це найважливіший екологічний та економічний проект для розвитку регіону і всієї України. Відкриваючи це нове підприємство, ми даємо можливість людям отримувати гідну заробітну плату, що головне з точки зору соціальної політики нашої держави, та створюємо нові робочі місця.
На «Південмаші» Президент побував у цеху основного складання, поспілкувався з робітниками заводу, а потім провів нараду в заводоуправлінні підприємства.
У робочій нараді на «Південмаші» взяли участь Ірина Акімова — перший заступник голови адміністрації Президента, Петро Порошенко, міністр економічного розвитку та торгівлі, Валерій Хорошковський, Перший віце-прем’єр-міністр, очільники області, керівники машинобудівних підприємств країни.
Вл. інф.
Фото з сайту www.president.gov.ua
Цифра
Пакет замовлень «Південмашу» до 2015 року сягнув 1,3 мільярда доларів США. Серед найбільших сучасних замовлень — спільний україно-бразильський проект «Алькантара Циклон Спейс». Його вартість — 500 мільйонів доларів США.