В Україні є всі передумови для створення високопрофесійної армії. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи минулої неділі на урочистостях з нагоди Дня танкіста та 71-ї річниці 30-ї окремої механізованої бригади у м. Новоград-Волинському (Житомирська обл.).

«Для мене велика честь бути сьогодні з вами, вітати з професійним святом від імені Президента України, Прем’єр-міністра України і себе особисто», — сказав В. Литвин.

«Збройні Сили — сучасні, маневрені, озброєні новітньою технікою, потрібні країні. Люди у погонах є і будуть становим хребтом держави. Вони — основа патріотичної роботи, без чого держави бути не може», — наголосив він.

В. Литвин зазначив, що нині світ «стає багатополюсним, і глобальні гравці домовляються між собою». Таких домовленостей і компромісів, заявив глава парламенту, не має бути досягнуто за рахунок інших країн, і, зокрема, України. «Наша держава має величезний потенціал і не може бути об’єктом міжнародної політики, — сказав він. — Вона має бути її суб’єктом, а це можливо, у тому числі, за умови ефективних Збройних Сил».

Керівник парламенту зазначив, що стабільність і передбачуваність України є передумовою створення високопрофесійної мобільної армії. В. Литвин наголосив на необхідності відмовитися від призову на строкову службу, зазначивши при цьому, що контрактна служба повинна мати систему стимулів і заохочень.

Голова Верховної Ради також звернув увагу на необхідність шанобливого ставлення до історії. «Україні потрібна пам’ять з огляду на те, що у життя вступають покоління, позбавлені історії, і ніхто не має права її переписувати», — сказав він. У цьому контексті він акцентував на важливості особливої уваги до ветеранів Збройних Сил, які, за його словами, є носіями «патріотизму і живої історії».

Говорячи про цей святковий день, В. Литвин зауважив, що День танкіста «конче потрібен сьогодні і на всі наступні роки, щоб схилити голову перед пам’яттю людей, які стояли у витоків створення частини, жертвували собою, захищаючи Вітчизну». «У тій війні перемогли людина, техніка і бойовий дух. Така країна ніколи не може бути переможеною», — сказав він, нагадавши, що Героями Радянського Союзу стали 1200 танкістів, із них 16 — двічі. І сьогодні 30-та окрема механізована бригада демонструє свою запитаність, що підтверджується участю військовослужбовців з’єднання у миротворчих операціях у різних країнах.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

На знімку (зліва направо): Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова Новоград-Волинської міської організації ветеранів війни і праці, полковник у відставці Костянтин Малов і голова Новоград-Волинської райдержадміністрації Сергій Лавренюк.