Серед питань, які розглядалися на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції, Земельного кодексу, інших законів та прийняття протиправних рішень Київською міською радою в період з 2007 по 2010 роки, — стан виконання землекористувачами умов, якими були застережені дозволи на землевідведення.

Йдеться про те, що коли Головне управління охорони культурної спадщини чи земельних ресурсів КМДА надавали своє погодження Київській міській раді на виділення земельної ділянки, то висували умови, за якими та чи інша площа могла надаватися у користування, оренду чи власність. Як правило, ці вимоги стосувалися розробки та затвердження історико-містобудівного обґрунтування та проведення археологічних досліджень. Народних депутатів насамперед цікавило: хто і як контролює виконання цих вимог.
Як повідомив виконуючий обов’язки начальника Головного управління охорони культурної спадщини Яків Діхтяр, до їхніх функцій належить лише контроль за наявністю дозволів центральних органів влади. У разі виявлення таких порушень, складається акт, забудовнику надається припис щодо надання дозвільних документів, на підставі яких він працює. Якщо ж дозволу немає, то чиновники звертаються до правоохоронних органів. Приблизно так само діє й Управління земельних ресурсів. У свою чергу, прокуратура ретельно вивчає такі випадки, і крапку у протиправних діях забудовників ставить суд.
Проте найбільше народних обранців обурює той факт, що «батькам незаконної схеми» вдалось уникнути кримінальної відповідальності.
Понад те, розповів голова ТСК Кирило Куликов у разі, якщо йдеться про особливо цінні землі, обов’язковою умовою є також надання відповідного дозволу Верховною Радою. Проте жодного такого погодження, починаючи з 2006 року, парламент не надавав, наголосив він.
Власне, подібних фактів протиправних дій парламентська ТСК виявила чимало. Матеріали щодо них будуть передані до правоохоронних органів. А тим часом комісія готує попередній звіт, який незабаром представить з парламентської трибуни.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Член Тимчасової слідчої комісії Євген Волинець та її голова  Кирило Куликов.