З початку року у Рівному виникло 123 пожежі, внаслідок яких двоє людей загинуло і троє травмовано.

Останнім часом рятувальники скаржаться на те, що дорогі хвилини, від яких іноді залежить чиєсь життя, забирають штучні перешкоди: несанкціоноване паркування автотранспорту, встановлення залізобетонних плит, шлагбаумів, стовпчиків, клумб на проїжджій частині дворів тощо. Ті, хто це зробив, хотів обмежити рух «чужого» автотранспорту у своїх дворах, не замислюючись над тим, що у такий спосіб завадив своєчасному прибуттю пожежно-рятувальних загонів до місця виникнення пожежі, не кажучи вже про те, що ще й порушив Закон України «Про пожежну безпеку».

— Ця проблема знову набула резонансу на пожежі, яка трапилася 24 серпня вночі у дев’ятиповерховому житловому будинку по вулиці Вербовій у Рівному. Під час прибуття пожежно-рятувальних підрозділів виникли труднощі зі встановленням автодрабини безпосередньо до житлового будинку. Заважали численні гаражі-черепашки та необрізані дерева. Це значно ускладнило ліквідацію займання: їдкий дим повністю заполонив під’їзд, нам довелося евакуювати з непридатного для дихання середовища десятьох людей, серед яких були і діти, — розповідає начальник відділу цивільного захисту в місті Рівне та Рівненському районі майор служби цивільного захисту Олег Панюк. — І це не єдиний випадок, коли через відсутність вільного доступу до житлових будинків наші підрозділи не мають можливості своєчасно приступити до ліквідації пожежі.

Рятувальники винять у цьому житлово-комунальні підприємства, які, на їх думку, мають стежити за порядком на прибудинкових територіях. Це, звичайно ж, правильно, хоча комунальники тут виступають у ролі «стрілочників». А що, міську владу Рівного це не стосується? Чому міські чиновники закривають на цю проблему очі? Свого часу наша газета писала про те, як перекривали одну з вулиць у новому котеджному мікрорайоні поблизу вулиці Костромської, де живуть чиновники Рівненської міської ради, кованкою, плитами перекриття і навіть купами піску, щоб іншим було зась на «їхню» вулицю потрапити. Забули при цьому, що вулиці — це земля територіальної громади міста, а не чиясь приватна власність. Скільки галасу здійняли, коли за приписом прокурора Рівного таки вдалося демонтувати ті перепони. Тож і пересічні рівняни почали переймати ось такий негативний приклад.

Щоправда, на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської міської ради рятувальники порушили цю проблему. Однак поки що ні несанкціонованих гаражів, ні штучних перепон, на жаль, не поменшало.

Ось такі штучні перепони у Рівному — не рідкість.

Фото прес-служби ТУ МНС у Рівненській області.