Наші параолімпійці на іграх у Лондоні привернули до себе увагу світу, досягнувши вражаючих результатів у багатьох видах спорту. Президент Національного комітету спорту інвалідів України, народний депутат Валерій Сушкевич (на знімку) вважає, що це не межа можливостей українських атлетів-параолімпійців.

— Ми змогли сформувати такий дух національної команди, який налаштовує на результат, — сказав він в інтерв’ю радіо «Свобода». — Ми розуміємо, що це спорт і недоліки у нас є.
— Які недоліки маєте на увазі?
— Не все ми зробили у стрільбі. Не все зробили у настільному тенісі. Досить проблемно виступили у стрільбі з лука. У плаванні, легкій атлетиці, я вважаю, ми не досягли тих результатів, на які були налаштовані.
— Кажуть, що параолімпійський спорт дорогий, бо потрібні спеціальні пристосування. Чи є це проблемою для українських параолімпійців?
— Так. Але я би не казав, що параолімпійський спорт набагато дорожчий, ніж спорт для олімпійців. Справді, є певні деталі щодо устаткування. Але це не головне. Але скажу: якби рівень фінансування у нас був такий самий, як і в олімпійців, то з нами взагалі було б дуже важко змагатися.
— Однак Україна привернула увагу великими, у порівнянні з іншими державами, грошовими винагородами, обіцяними параолімпійцям. Наскільки гроші важливі для успіху змагань?
— Це справді суттєво. Але давайте подивимося на призові фонди олімпійців України. Вони чималі. Але в деяких країнах вони ще більші. Тому це не вирішальний момент. Адже тоді ми побачили б набагато вищі результати і в інших команд.
— Досягнення українських параолімпійців вражають. Чи погоджуєтеся ви з тим, що Параолімпіада покращує розуміння суспільства про те, які проблеми є в людей з фізичними вадами?
— Головна наша перемога полягає у зменшенні дискримінації, в покращенні ставлення українського суспільства до громадян з особливими потребами. В Україні багато що поліпшилося в цьому плані. І один із головних чинників, який вплинув на те, щоб державна політика змінювалася, я абсолютно переконаний, — це перемоги наших параолімпійців.
Фото з сайту НОК України.