Від правоохоронців продовжують страждати люди. Цього разу надзвичайна ситуація трапилася в Херсоні. Так, у суді Суворовського району завершився гучний процес одразу над трьома офіцерами міліції, котрі винайшли дуже оригінальний спосіб боротьби зі злочинністю.

Лише за кілька місяців до того призначені дільничними інспекторами міліції, двоє лейтенантів та старший лейтенант швидко домовилися про те, як спільно «розкриватимуть злочини». Привівши до райвідділу раніше судимого городянина, вони віддали йому пакунок із вилученими в когось раніше 1,7 г каннабісу (марихуани) та висунули умову: або ти віддаєш пакунок комусь із приятелів, або сам повертаєшся до в’язниці за зберігання наркотиків.

Шантажований чоловік перелякався, бо знову опинитися за ґратами не хотів. Він узяв пакунок і вручив його знайомому працівнику рекламного агентства, котрий саме монтував рекламний банер на бульварі Мирному — за кілька кварталів від Суворовського райвідділу міліції. Той навіть не зрозумів, що всередині згортка, але часу зреагувати йому не дали. Дільничні йшли назирці за своїм «агентом» і одразу після передачі марихуани вилучили її та склали на свою жертву протокол, зазначивши у ньому, що затриманий придбав наркотики у невстановленої особи на Кіндійському шосе та зберігав «для особистого вживання». А раніше судимого посередника відпустили, вручивши йому п’ятдесят гривень «преміальних».

Так би дільничні і записали собі у послужний список чергове досягнення у протиборстві з наркобізнесом, але колишнього в’язня совість заїла. Він не хотів ламати долю ні в чому не винного хлопця, котрого до того добре знав. Тому пішов до прокуратури і написав  заяву про явку з повинною. Після цього фальшивий протокол вилучили, а дільничних притягли до кримінальної відповідальності. На процесі вони винними себе не визнавали, але свідки та поняті, хоча на них і намагалися чинити тиск для «коригування» свідчень, детально розповіли про обставини «затримання наркомана», і Суворовський райсуд визнав, що доказів у справі достатньо. Винахідливих дільничних інспекторів позбавили офіцерських звань та засудили: двох — до п’яти років шести місяців, одного — до шести років позбавлення волі, заборонивши усій трійці після звільнення обіймати посади у правоохоронних органах.

За інформацією правозахисників, таких випадків — сотні кожного року. Мовляв, насильницькі дії з боку вартових порядку стали мало не системою. Катування залишається нині поширеним способом їх роботи. Підтвердженням цих слів став випадок на Одещині. Там на міліціонерів-садистів очікує покарання. Головне управління МВС України в Одеській області офіційно підтвердило факт катування чотирма працівниками міліції 20-річного хлопця. Йдеться про міліціонерів, які проходили службу в райвідділі «Ланжерон» Приморського РУВС міста Одеси. Вартові порядку жорстоко били громадянина М., якого затримали за підозрою у крадіжці. Після катувань затриманий намагався вчинити самогубство. Однак його врятували і госпіталізували для надання допомоги. Чотирьох офіцерів міліції звільнили із органів внутрішніх справ, трьох із них притягнули до адміністративної відповідальності.

Надзвичайна ситуація трапилася і на Чернігівщині. Жителька села Бондарівка Сосницького району Наталія стверджує, що її побили правоохоронці. «Міліціонери увійшли до хати, повитягали всі речі з шаф та дивана, перевернули все під плач дітей. Вони звинуватили мене у крадіжці», — зазначила жінка.

У цьому злочині підозрюють і 56-річну родичку Наталії Ольгу. Жінку тримали у РУВС декілька годин. Нічого не добившись, відпустили близько восьмої вечора, коли автобуси до села вже не ходили.

А у столиці правоохоронці пішли ще далі — викрадали і вбивали людей. За інформацією прокуратури міста Києва, під час розслідування кримінальної справи, яку вони порушили у липні за фактом вбивства місцевої мешканки, отримано докази провини обвинувачених у викраденні та вбивстві ще двох киян похилого віку з метою заволодіння їх житлом (ч. 2 ст. 115 КК України — умисне вбивство, ч. 3 ст. 146 КК України — незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

За словами слідчого в особливо важливих справах прокуратури міста Києва Геннадія Рибки, тіла вбитих було знайдено слідчо-оперативною групою в лісопосадках на Київщині та у Черкаській області у місцях, вказаних обвинуваченими. До складу групи входили слідчий одного із райуправлінь столичної міліції, його однокурсник — колишній міліціонер, та особа, яку раніше вже було засуджено за шахрайство. За постановою Голосіївського районного суду м. Києва всі троє заарештовані. Досудове слідство у справі триває.

Мал. Миколи КАПУСТИ.