Збереження політичної стабільності вкрай важливе для розвитку Української держави. І є сподівання, що результати чергових парламентських виборів 2012 року це підтвердять. Про це під час зустрічі з делегацією Китайської Народної Республіки на чолі з заступником Голови Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників КНР Чень Чжилі заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.
«В Україні необхідно зберегти стабільність та злагодженість роботи гілок влади, що можливо за умови перемоги тих політичних сил, які нині підтримують курс розвитку держави. В іншому разі, країну знову очікуватиме дестабілізація суспільства, що неминуче призведе до падіння економіки», — зазначив народний обранець.
Коментуючи результати останніх соціологічних досліджень, А. Мартинюк поінформував китайських колег, що шанси пройти до парламенту на сьогодні мають чотири політичні сили: Партія регіонів, Об’єднана опозиція, Політичне об’єднання «УДАР» та КПУ. За його словами, у разі збереження такої тенденції, ситуація на політичному ландшафті країни не зміниться.
Перший заступник керівника парламенту відзначив високий рівень взаєморозуміння і довіри між Україною та Китайською Народною Республікою та наголосив, що наша країна незмінно дотримується позиції визнання територіальної цілісності КНР з єдиною столицею — Пекін.
Коментуючи міжпарламентську складову україно-китайських взаємин, А. Мартинюк наголосив: характерною особливістю традиційно стабільного україно-китайського політичного діалогу є активна співпраця між вищими законодавчими органами обох країн, де важливу роль відіграють групи дружби парламентів та співпраця на рівні профільних комітетів.
Торкаючись торговельно-економічного співробітництва, він висловив подяку китайській стороні за фінансову підтримку, яку отримує Україна з боку КНР, зокрема, це стосується спільних проектів у вугільній промисловості та агропромисловому комплексі. А. Мартинюк нагадав, що Україна щомісячно має сплачувати непомірно високу ціну за газ у розмірі один мільярд доларів США. Тому, за його словами, наша країна шукає альтернативні шляхи вирішення цієї проблеми, один з яких — перехід протягом найближчих п’яти років на збільшення використання власного вугілля в енергетиці.
Він висловив переконання, що спільна декларація про встановлення та розвиток відносин стратегічного партнерства між Україною та Китайською Народною Республікою, підписана Президентом Віктором Януковичем та Головою КНР Ху Цзіньтао під час державного візиту останнього до нашої країни минулого року, виводить україно-китайські взаємини на якісно новий та більш масштабний етап співпраці. У зустрічі взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол КНР в Україні Чжан Сіюнь.
 
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.
 
Дослівно
 
Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк:
«Сьогодні є всі необхідні передумови для подальшого динамічного розвитку та інтенсифікації україно-китайських взаємин. 20-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими двома державами яскраво демонструє результативність та ефективність співпраці на всіх рівнях та за всіма напрямками, зокрема, враховуючи міжвідомчу та міжрегіональну складову».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.