Серед 17 кандидатів у депутати по виборчому округу № 18 у Вінницькій області є прізвище журналіста телеканала «Інтер» Геннадія Стамбули. На вибори він йде самовисуванцем. За інформацією інтернет-видання «Свобода слова», телеведучий зареєструвався кандидатом у депутати, щоб зняти максимально реалістичний документальний телефільм про нинішні вибори до Верховної Ради.
— З професійної точки зору для мене важливо зрозуміти, що відбувається в реальному житті під час виборчої кампанії, як в цей період живуть і працюють прості люди, — розповів журналіст в інтерв’ю для «Свободи слова».
За його словами, телепроект, який він втілює, жодним чином не має стосунку до «Інтеру», бо на час виборів журналіст узяв відпустку на роботі. Щоправда, кандидат не уточнив, чому обрав округ у Вінницькій області. Народився він у Маріуполі. Там провів дитинство і юність, там навчався, а потім працював на телебаченні до 2006 року, коли перебрався до Києва. До виборчого округу, де він зареєстрований, входить п’ять районів Вінниччини — Іллінецький, Липовецький, Немирівський, Оратівський і Погребищенський. Поки що далеко не всі виборці знають про те, що у списку кандидатів є журналіст популярної телепрограми. Принаймні ті, з ким довелося спілкуватися, не чули такого прізвища і їм не відомо, що кандидат має намір зняти фільм про вибори на прикладі їхнього округу.
Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.
ЦВК оголосила попередження кандидату
Під час чергового засідання Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата у народні депутати України І. В. Галата (одномандатний виборчий округ № 141) у зв’язку з поданою ним заявою про відмову від балотування. Також ЦВК скасувала реєстрацію уповноваженої особи політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» в одномандатному виборчому окрузі № 211 Є. Г. Єпіфанова у зв’язку з поданою заявою щодо відкликання уповноваженої особи цієї партії. Натомість було зареєстровано М. В. Карпунцова. Аналогічно комісія скасувала реєстрацію уповноваженої особи політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» в одномандатному виборчому окрузі №157 Р. М. Вороненка та зареєструвала натомість А. О. Гуленко.
Комісія розглянула заяву кандидата у народні депутати України в ОВО № 140 С. С. Шумського, в якій він повідомляє про встановлення судом факту порушення Закону «Про вибори народних депутатів України» кандидатом у народні депутати України в цьому ж окрузі Д. В. Жванією, в якій він просив ЦВК «прийняти рішення про попередження кандидату в народні депутати України за 140-м виборчим округом Д. В. Жванії з наступним розміщенням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії». Вивчивши заяву та додані до неї матеріали, ЦВК оголосила кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №140 Д. В. Жванії попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України».
Водночас комісія залишила без розгляду по суті скаргу політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», в якій суб’єкт скарги просить визнати протиправними дії кандидата в народні депутати України в ОВО №113 В. М. Тихонова щодо проведення передвиборної агітації, оскільки її було подано з порушенням строку оскарження. Зазначену скаргу з доданими до неї матеріалами надіслано МВС України для перевірки та відповідного реагування.
ЦВК затвердила єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 24 одномандатних виборчих округів №№13, 16, 31, 36, 41, 62, 63, 65, 85, 86, 88, 94, 96, 134, 136, 141, 171, 179, 186, 187, 201, 211, 214, 216 для підготовки та проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року. Таким чином, згідно із затвердженим єдиним кошторисом 88353137 гривень підуть на фінансування 24 вищезазначених ОВК і 3326 дільничних виборчих комісій, які входять до їх складу. Також було затверджено рішення окружних виборчих комісій одномандатних виборчих округів з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі, повідомляє відділ зі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.