На Кіровоградщині бійці аварійно-рятувального загону спецпризначення територіального управління МНС України в області перемістили в нову безпечну тару понад 694 тонни непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів. Як повідомили «Голосу України» в прес-службі ТУ МНС, сталося це у кількох районах — Кіровоградському, Знам’янському, Маловисківському, Онуфріївському, Новомиргородському, Новгородківському, Долинському, Устинівському, Олександрійському, Компаніївському, Новоукраїнському, Петрівському та Добровеличківському. За межі області вивезено майже 150 тонн рідких пестицидів.

Нині ці роботи тривають в Новоархангельському районі. Ще 244,78 тонни пестицидів у п’яти інших районах чекають своєї черги.
В Україні ще чимало заборонених та непридатних до використання засобів захисту рослин, які зберігаються (якщо це можна назвати зберіганням!) з радянських часів. Значна частина отрути перебуває на складах сільгосппідприємств або в інших приміщеннях, які для цього не пристосовані. З часом хімікати становлять дедалі більшу загрозу для довкілля та здоров’я людей. Токсичні речовини, трапляється, проникають у ґрунтові води та переносяться повітрям.
Як стверджують фахівці Міністерства з надзвичайних ситуацій, небезпека збільшується ще й тому, що власники таких складів нерідко змінюються, тож важко віднайти документацію щодо складованих пестицидів та встановити, які саме отрутохімікати зберігаються.
Для розв’язання проблеми на Кіровоградщині з 2008 року втілюється в життя Обласна програма поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та агрохімікатами на 2008—2012 роки. Фінансування заходів здійснює Державний фонд охорони навколишнього природного середовища.
Фото прес-служби ТУ МНС у Кіровоградській області.
Бійці МНС ліквідують черговий склад непридатних отрутохімікатів.