Чи буде Рівненщина з хлібом? Це питання цікавить наших читачів. Про формування державних та регіональних ресурсів бесідуємо з першим заступником начальника Головного управління агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надією ПЕРЕХОДЬКО.
— Нинішнього року очікуємо отримати 790 тисяч тонн продовольчого зерна, — розповідає Надія Іванівна. — Стільки мали торік. Тринадцять сільгосппідприємств області уклали форвардні контракти на поставку 43,46 тисячі тонн зерна нового врожаю до державного інтервенційного фонду. Це дало їм можливість у період проведення весняно-польових робіт отримати сорок мільйонів гривень обігових коштів. Найбільше — 35 тисяч тонн зерна — законтрактувало Приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс».
— Чи виконують господарства форвардні контракти?
— Станом на 5 вересня на сертифіковані склади згідно з форвардними угодами Аграрному фонду переоформлено і завезено майже 33 тисячі тонн збіжжя. Це 75 відсотків обсягу, який передбачено у форвардних контрактах. Заготівля зерна триває.
— Чи заповнили обласні засіки?
— Потреба краю у продовольчому зерні на 2012-2013 маркетинговий рік — 176 тисяч тонн, у тому числі тримісячний незнижуваний запас — 44 тисячі тонн. Станом на 5 вересня для потреб регіону заготовлено 29,7 тисячі тонн збіжжя — 68 відсотків до тримісячної потреби. Заготівлю здійснюють три підприємства області власним обіговим коштом. Залучено кредитні ресурси, а також сільгосппідприємства, які мають млини та міні-пекарні і є виробниками зерна.
На Рівненщині діє Програма забезпечення області продовольчим зерном. Відповідно до неї нинішнього року в обласному бюджеті передбачено 150 тисяч гривень на часткове відшкодування борошномельним підприємствам кредитних ставок за кредитами комерційних банків, використаними на закупівлю продовольчого зерна для потреб регіону.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівне.