Наступного четверга в яхт-клубі на Київському морі відбудеться відкриття осінньої частини міжнародних вітрильних змагань WіndMaster Regatta. Про неї «Голосу України» розповідає член оргкомітету змагань, майстер спорту міжнародного класу, учасник навколосвітніх перегонів Whіtbread Round the World Race (тепер — Volvo Ocean Race (Вольво Оушен Рейс) Юрій Семенюк.
— Традиційно регата закриває вітрильний сезон року. Підбити підсумки з’їжджаються провідні яхтсмени. Участь у ній братимуть: Василь Гурєєв — чемпіон світу—2012 у категорії «грандмастерс» і Європи, також нинішнього року, в категорії «мастерс» у класі «Зірковий», Ігор Юшко та Сергій Пічугін — переможці Vіntage Yactіng Games у класі «Солінг», Родіон Лука — срібний призер Олімпіади 2008 року, а також інші учасники й призери чемпіонатів світу та Європи, навколосвітніх перегонів Вольво Оушен Рейс.
— Завдяки чому регата користується популярністю?
— Насамперед, своїм принципам. WіndMaster Regatta вважається провідним змаганням українського вітрильництва. Ключові її правила — чітке дотримання найсуворіших міжнародних вимог, принцип чесної боротьби на дистанції й бездоганний організаційний супровід учасників.
Ще одне важливе правило для організаторів — підтримка молодого покоління. Уже вчетверте змагатимуться дитячі вітрильні школи. Планується участь понад 50 юних яхтсменів. Серед них ті, хто нинішнього року показав високі результати на чемпіонатах Європи. На одну з дитячих шкіл чекає дорогоцінний приз — нова яхта класу «Оптиміст».
— За традицією, на WіndMaster Regatta впроваджуються інновації. Що очікується цього разу?
— У попередніх сезонах уперше в Україні проводилися перегони у форматі чемпіонату Європи в класі «ORC Sportboat», навесні минулого року вперше було здійснено лазерне сканування корпусів яхт для максимально точного розрахунку перегонових балів. А цією весни організатори регати першими в нашій країні використовували технологію онлайн-спостереження. Це унікальна можливість для шанувальників вітрильного спорту стежити за змаганнями у згаданому режимі під час і після заходу, а для самих учасників та їхніх тренерів — відстежувати й аналізувати свої помилки, підвищуючи тим самим рівень майстерності.
Такий відповідальний підхід до організації відбиває принципи керування проектами його організаторів і партнерів, які крім успіхів під вітрилами домоглися великих результатів у бізнесі. І це не випадково, бо принципи змагань у вітрильному спорті й у веденні бізнесу дуже схожі.
— Хто підтримує змагання?
— Наші партнери традиційні — АТ «Сбербанк Россії в Україні», НАСК «Оранта», АСК «ІНГО Україна», «Ілта», PUMA, фонд «Open Sea», «Американська торговельна палата», газета «Голос України» та інші медіа. Оргкомітет очолює відомий банкір і чудовий майстер вітрильного спорту Ігор Юшко. Серед його членів — Василь Гурєєв — президент вітрильної федерації України, член НОК, народний депутат, Ігор Гордієнко — фінансист, відомий яхтсмен, Сергій Міщенко — член НОК, та інші.
— Яка програма нинішніх стартів?
— До неї включені змагання спортивних яхт класів «ORC Sportboat», крейсерсько-перегонових й олімпійського класу «Зірковий». А також перегони у дитячо-юнацьких класах «Оптиміст» і «Кадет». Слід зазначити, що WіndMaster Regatta розвиває і передає молодому поколінню українських яхтсменів традиційно складну й багатогранну культуру міжнародного яхтингу. Команди регати демонструють свою високу кваліфікацію і якості спортивного характеру.