Олімпійської бази ще немає, а навколо її проекту вже точиться полеміка
Знаковий для великого спорту України об’єкт ще до початку його будівництва викликав бурхливу дискусію за участю світових чемпіонів та авторитетних тренерів. Мова — про Олімпійський центр водних видів спорту, що його планує звести на Херсонщині Державна служба молоді та спорту України.
А на острові ж — нічогісінько!
Вибір регіону отримав у його мешканців однозначне схвалення: адже саме тут уже давно сформувалася потужна школа для підготовки кадрів з веслування на байдарках та каное, академічного веслування, вихованці якої протягом останніх сімдесяти років завоювали для країни 35 золотих, срібних та бронзових медалей Олімпійських ігор. Та й нині тут гартують свої вміння й таланти понад п’ятдесят молодих майстрів спорту — нинішні та майбутні чемпіони, котрі обстоюватимуть престиж держави на міжнародних турнірах. І для них поява сучасної бази для тренувань означає можливість краще підготуватися до участі в таких змаганнях. Але варто було прес-центру Державної служби молоді та спорту України озвучити, де саме збираються будувати Олімпійський центр водних видів спорту, як спортивна громадськість Херсонщини бурхливо запротестувала.
— Держслужба молоді та спорту України обрала для будівництва острів на річці Чайка навпроти набережної міста Цюрупинська. Місця для центру площею близько двох десятків гектарів тут справді вистачає, проте цим його переваги вичерпуються. Річка Чайка — обміліла водойма із звивистим руслом. Щоб підготувати на ній класичну двокілометрову дистанцію для тренування «академістів», потрібно не тільки «випрямити» русло, а й очистити його за допомогою земснаряду. А це колосальні витрати. До того ж на безлюдному нині острові, що використовується як мисливські угіддя, немає ніякої інфраструктури та комунікацій. Прокладати їх та будувати причали для маломірних суден, що супроводжують кожне змагання, потрібно з нуля, тобто реалізація важливого проекту забере набагато більше часу й обійдеться у кілька десятків додаткових мільйонів держбюджетних гривень, — зауважує майстер спорту міжнародного класу, заслужений працівник фізичної культури України Юрій Костючук.
Бюджетні мільйони можна зекономити
Сім найвідоміших заслужених тренерів України, чемпіонів СРСР та призерів Олімпійських ігор від імені спортивної громадськості Херсонщини скерували до обласної влади колективного листа, в якому просять звернути увагу на значно перспективніший майданчик для будівництва — у сусідньому з Цюрупинськом місті Гола Пристань на річці Конці. Тут є водноспортивна база, де вже понад сорок років тренуються молоді спортсмени, до того ж ніякої дистанції на річці готувати не треба: тут умови підготовлені самою природою. Втім, найголовніше те, що біля самої набережної у межах міста є вільна земельна ділянка потрібної площі, де поруч проходять усі необхідні інженерні комунікації і де спокійно можна розмістити Олімпійський центр водних видів спорту. Відтак, реалізацію проекту можна значно здешевити. Та й веслувальники можуть скористатися тут вже існуючою базою — ігровим залом та залом для загально-фізичної підготовки у щойно зведеному за особистої допомоги Президента України Віктора Януковича Палаці спорту (на знімку), бальнеологічного комплексу для реабілітації спортсменів.
Тож тренери просять владу залучити до обговорення місця розташування центру спортивну громадськість, створивши для цього спеціальну комісію. Будівництво не варто починати, не отримавши схвалення такої комісії, вважають автори листа.
Що ж до місцевої влади, то вона вітає дискусію і обіцяє дослухатися до всіх точок зору — адже відкрите обговорення проблеми ніколи не завадить. Однак водночас чиновники побоюються, що дискусія надто розтягнеться і через неї реалізацію проекту доведеться відкласти на невизначений термін, як у нас буває.
— Будівництво Олімпійського центру водних видів спорту потребуватиме великих капіталовкладень, відшукати які в державному бюджеті за нинішніх умов дуже непросто. У разі, коли обговорення стосовно кращого місця для нього надто затягнеться, гроші можуть перенацілити на інше. І молоді спортсмени втратять базу для тренувань, яка так їм потрібна, — застеріг начальник обласного управління освіти Херсонщини Андрій Яценко.
Херсонська область.