Не довіряючи ані сертифікатам, ані торговцям овочами, українці поспіхом купують побутові нітратоміри

Добре розуміючи, що у повністю корумпованій країні купується і продається все, не кажучи вже про такі дрібниці, як лабораторні висновки про якість і безпеку овочів і фруктів, завбачливі українці поспіхом купують прилади для експрес-вимірів рівня нітратів у вітамінній продукції. Якщо ще два роки тому про побутові нітратоміри похідного зразка мало хто чув, а застарілі лабораторні прилади подібного призначення були розміром з валізу, то нині таку новинку без проблем можна купити у будь-якому місті. Причому вибір найширший — від моделей, що поміщаються у кишені, китайського та гонконгського виробництва вартістю близько восьмисот гривень, до трохи більших за розміром російських і білоруських зразків ціною у 2,3—2,6 тисячі гривень. Це, звичайно, дорого, але ж здоров’я дорожче, вважають споживачі.
Ось гордий власник побутового нітратоміра приходить на ринок, по черзі торкається вусиками аналізатора дарунків полів і городів. А потім панікує: на екрані розумного приладу висвічуються дані про перевищення концентрації хімікатів то у три, а то і в шість разів, із грізним супровідним написом «Небезпечно для життя!». Стурбований громадянин іде до наступного прилавка, третього і десятого, а цифри на нітратомірі все одно не заспокоюють. Причому, навіть якщо у продавців є цілком справжні сертифікати якості на товар, і вони готові самі продегустувати смакоту із прилавка, щоб довести її прекрасні властивості. Збитий з пантелику власник приладу зазвичай більше вірить своїй техніці, ніж чужому паперові, і нічого купувати не наважується. І дарма — у цьому випадку винуваті не підозрілі огірочки-помідорчики, а елементарне невігластво наших людей, хоч і озброєних до зубів найсучаснішою технікою.
— Навіть якщо побутовий нітратомір випущено за кордоном, у технічному паспорті на виріб обов’язково має стояти оцінка про проходження випробувань в Україні, і його калібрування відповідно до вітчизняних норм. Причому саме в організації, яка має для цього відповідне устаткування. Якщо такої оцінки або техпаспорта продавець нітратоміра надати взагалі не може, користь від нього досить умовна, скільки б він не коштував, у якій би країні не був вироблений, — відзначає начальник відділу перевірки і метрологічної атестації вимірювальної техніки держпідприємства «Херсонстандартметрологія» Юрій Ванкудра. — Крім того, оскільки електроніка — річ примхлива, і її показники з часом можуть помилятися, точність гарантує лише щорічна перевірка. Її, до речі,  обов’язково проходять усі контролюючі структури, які використовують такі прилади. Для приватних осіб вона не обов’язкова. Але якщо ви дійсно хочете бути впевненими у безпеці овочів та фруктів, які купуєте, то і грошей на перевірку приладу не шкодуйте. Тим паче, що коштує ця процедура усього лише близько двохсот гривень.
У використанні нітратоміра є ще один нюанс — правовий, додає головний фахівець Інспекції з питань захисту прав споживачів у Херсонській області Ольга Богдашкіна. У разі виникнення будь-якої конфліктної ситуації, аж до судової суперечки із продавцями овочів і фруктів, напівфабрикатів або готових страв з них, посилання на показники контрольно-вимірювального приладу можуть стати аргументом на вашу користь. Але лише у тому випадку, якщо цей прилад проходив перевірку, і підстав сумніватися у цих даних немає.
Херсонська область.