Дивний автомобіль бачили цими днями кіровоградці на вулицях рідного міста й області. Раніше аналогічний транспорт споглядали хіба що мешканці міст — господарів Євро—2012 та містечок, де розташовані ядерні об’єкти. У рамках регіонального проекту «Стоп радон» на Кіровоградщині з 3 по 5 вересня проводили спеціальне радіаційне обстеження території та об’єктів за допомогою мобільної лабораторії «Ranіd SONNІ» Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки» (ДНТЦ ЯРБ).
У цій області — чи не найвищий у державі рівень онкозахворюваності. Обласна влада має на меті вивчити радіаційний фон і нейтралізувати небезпеку. Для цього запросили найкращих фахівців-ядерників України. За словами начальника відділу радіаційної безпеки ДНТЦ ЯРБ Володимира Богорада, обладнання, на якому здійснюється аналіз радіологічного стану території, не має аналогів в Україні. Лабораторію надано Органом ядерної та радіаційної безпеки Фінляндії за підтримки Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Її завдання — проведення оперативної радіаційної розвідки, пошук джерел іонізуючого випромінювання, контроль за радіаційною ситуацією та забезпечення радіаційної безпеки в місцях скупчення людей та на ядерних об’єктах тощо.
У центрі Кіровограда зафіксували рівень випромінювання 0,05 мікрозіверта на годину (за старішою класифікацією — 5 мікрорентген на годину). Саме таким, у межах від 0,05 до 0,2 мікрозіверта, вважається природний радіаційний фон. Щоправда, для різних місцевостей і, відповідно, мешканців він різний.
Серед об’єктів, які досліджували, — обласна лікарня, дитяча лікарня та лікарня швидкої медичної допомоги, ринки «Колгоспний» та «Черемушки», автостанції та залізничний вокзал, стадіон, аеропорт, будівля підприємства поштового зв’язку, місця масового відпочинку — парк «Ковалівський» та дендропарк. А також Лелеківський водозабір обласного комунального водопровідного підприємства «Дніпро—Кіровоград». Загальна довжина міського маршруту — 25 кілометрів.
Окрема відповідальна ділянка для вивчення — шляхи перевезення уранової руди (місто Мала Виска—Новокостянтинівська шахта ДП «Схід ГЗК»—Кіровоград—Інгульська шахта ДП «Схід ГЗК») — загалом 70 кілометрів.
Звісно, все це не безплатно. Але для обласного бюджету, як і для підприємств чи окремих громадян, це нічого не коштуватиме. За вкрай необхідні дослідження заплатить обласний благодійний фонд «Розвиток Кіровоградщини».
Спеціальна пересувна лабораторія радіаційної розвідки в роботі.
Фото автора.