Учора на Харківщині відкрили другу чергу дожимної компресорної станції на Юліївському родовищі. Це дасть змогу стабілізувати і збільшити видобуток природного газу — щорічно він зростатиме на 9—9,2 тисячі тонн.

У відкритті станції взяв участь і Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він також ознайомився з роботою акціонерного товариства «Харківський тракторний завод» та обговорив з місцевою владою проблеми вітчизняної фармації.

— Вітаю вас із відкриттям уже другої дожимної станції на Харківщині, яка дає можливість нам розв’язувати проблеми збільшення видобутку газу, що для нас дуже важливо, а найголовніше — забезпечення енергетичної незалежності України. У цьому напрямі ми багато робимо, а будемо робити ще більше, оскільки для нас це надзвичайно важлива тема, — з такими словами звернувся Микола Азаров до тих, хто зібрався.

За словами начальника компресорної станції Миколи Фрайта, введення в експлуатацію її другої черги дасть змогу збільшити видобуток природного газу на 100 мільйонів куб. м на рік. Отже, загальний видобуток газу на родовищі становитиме 600 мільйонів куб. м. на рік. Також збільшиться видобуток газового конденсату до рівня 1,7—1,9 тисячі тонн на рік і приріст виробництва пропану-бутану становитиме 9—9,2 тисячі тонн на рік. Компресорна станція обладнана компресорами виробництва США. Її побудували протягом півроку. Загальний прибуток від реалізації становитиме 98,9 мільйона гривень на рік. Вартість проекту — 240 мільйонів гривень.

Микола Азаров відвідав також Харківський тракторний завод, оглянув цехи і продукцію підприємства. У часи СРСР ХТЗ випускав близько 50 тисяч тракторів на рік, тепер щорічно випускається близько 2 тисяч тракторів різної модифікації.

— Уряд допомагатиме Харківському тракторному заводу нарощувати виробничі потужності й підвищувати конкурентоспроможність, — сказав Прем’єр-міністр.

Не обійшов керівник Кабміну увагою й нещодавню аварію житлового будинку через вибух газу.

— У вас сталася аварія в житловому будинку. Я хочу сказати, що керівництво Харкова і Харківської області зробило й робить усе можливе, щоб якомога швидше мешканці повернулися у відремонтований будинок. Роботи планується завершити до кінця року. Усі витрати ми беремо на себе, — зазначив Микола Азаров.

 

Харків.